Начало Съвети Здраво тяло Нетрадиционно Отървете се от мускулните възли чрез 9 начина

Отървете се от мускулните възли чрез 9 начина

Отървете се от мускулните възли чрез 9 начина - изображение

Мускулните възли, познати още като Миофасциални тригерни точки, са мускулни зони с повишена чувствителност, които се стягат и свиват, дори когато мускулите се намират в покой. Независимо дали водите заседнал начин на живот или тренирате дълго време във фитнеса, вие сте еднакво податливи към появата на това състояние. Мускулните възли възникват при невъзможност на мускулните влакна да си починат и да се отпуснат. Облекчаването на този проблем може да отнеме много време, усилия и употреба на различни техники. Това са някои от тях.

1. Техника на Грастън

Техниката на Грастън е интензивна версия на обикновения масаж. Тя включва употребата на шест различни вида инструменти, изработени от неръждаема стомана, които помагат за подобряване на мускулната мобилизация. Тази техника се извършва само от обучени специалисти.

2. Топка за тенис

Легнете върху пода и поставете топка за тенис под засегнатия участък. Натиснете леко и завъртете около мускулните възли. Първоначално може да изпитате болка и дискомфорт, но с течение на времето тя ще изчезне.

3. Топка за стена (WALBALL)

Ако не искате да лежите на пода и да използвате топка за тенис, може да прибегнете до така наречената WALBALL. Тя е изработена от пластмаса и се прикрепя към стената с помощта на вакуумна чашка. WALBALL действа по същия начин като топката за тенис.

4. Масаж

Намерете възела и притиснете силно. Използвайте пръсти, за да разтриете засегнатия участък с кръгови движения. По този начин може да насърчите кръвообращението и да подобрите мускулната функция, като заедно с това намалите сковаността. Ако възлите са разположени на недостъпни места, поискайте помощ от приятел или роднина.

5. Чадър

Ако наблизо няма никой и мускулният възел е разположен на гърба, използвайте следния метод. Вземете чадър с извита дръжка. Поставете масивния край върху засегнатия участък и притиснете леко, за да облекчите болката.

6. Масажен уред (Foam Roller)

Масажният уред е друг инструмент, който може да помогне за облекчаване на мускулните възли. Поставете го хоризонтално на пода и легнете върху него, така че засегнатия участък да съвпадне с ролката. След това започнете да плъзгате тялото бавно нагоре и надолу. Правете упражнението в рамките на 3 минути.

7. Акупунктура

Акупунктурата също може да бъде доста ефективна за облекчаване на мускулни възли. Тя действа по следния начин: насочва се към центъра на болката и я намалява. Някои резултати се забелязват веднага след първата процедура. Но за пълното решаване на проблема са необходими повече сесии.

8. Вендузи

Масажът с вендузи е друга техника, която може да се използва за облекчаване на мускулните възли. Той помага за "изчистване" на долните тъкани и възстановяване на кръвообращението към засегнатия участък.

9. Топли и студени компреси

Прилагането на топли или студени компреси може да облекчи болката, свързана с поява на мускулни възли. Взимането на топли вани също има лечебен ефект. За да го подобрите, може да добавите малко английска сол във водата.

Редактор: Маргарита Добрева
Източник: brightside.me
Снимка: bendandflex.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиХранене при...СпортЛюбопитноИнтервютаАлт. медицинаНовиниФизиологияИзследванияОрганизацииНормативни актовеКлинични пътекиПсихологияЛеченияЛайфстайлИсторияБотаника