Мурсалски чай - здравословни ползи и приготвяне

Мурсалският чай е типичен за Балканския район, където се среща по високите части на планините и затова е известен още като овчарски или планински чай. Той е добре познат в местната народна медицина и традиционно се използва при проблеми със стомаха, простудни заболявания и грип. Съвременните изследвания показват, че освен това помага за сваляне на високото кръвно. Билката съдържа флавоноиди и 22 елемента от Менделеевата таблица, между които микроелементи мед, желязо, кобалт, цинк, селен и макроелементи калий, калций, магнезий, натрий и др.
За какво се използва мурсалски чай?
Билката е богата на антиоксиданти, има противовъзпалителни и антибактериални свойства и често се приготвя като средство за засилване на имунитета. Ето за какво още се използва мурсалския чай:
- При стомашни раздразнения
Проучванията показват, че планинският чай намалява възпаленията в чревния тракт, което се дължи на наличието на феноли и антиоксиданти. Той също така стимулира стомашната секреция и спомага за доброто храносмилане.
- При високо кръвно
Екстрактът от мурсалски чай съдейства за понижаване на високото кръвно, като помага за отпускането на кръвоносните съдове. Разширяването на артериите води до сваляне на повишеното кръвното налягане и отнема от натоварването на сърдечния мускул.
- При настинка и грип
Чаят се използва за простудни заболявания и помага при температура. Мурсалския чай подпомага защитните сили на тялото и защитава организма от бактерии, предизвикващи инфекции и заболявания.
- При астма
Мурсалският чай особено добре благоприятства при астма. Приемът и засилва притокът на кислород в бронхите и белите дробове, което значително подобрява състоянието на пациента. Може да се употребява не само по време на астматичен пристъп, но и редовно да се консумира. Това намалява интензивността и продължителността на пристъпите.
- При белодробни, чернодробни и бъбречни проблеми
Екстрактът от мурсалски чай се препоръчва и при белодробни, чернодробни и бъбречни проблеми. Много добре насърчава дейността на пикочната система. Билката възпрепятства липидното окисляване и по този начин течностите в черния дроб и бъбреците се изхвърлят по-бързо от организма. Токсините и вредните вещества се изчистват по-обстойно. Екстрактът не позволява образуването на плаки и по този начин до клетките достигат само полезните съставки и мазнини. Редовният прием на билката възпрепятства образуването на бъбречни и жлъчно-каменни заболявания.
Как се приготвя мурсалски чай?
Може да си направите мурсалски чай като използвате цели стръкове от растението, включващи цветята, листата и стъблото. Сложете от 6 до 8 стръка във вряща вода, след което намалете котлона и оставете на тих огън за 5-10 минути. Също така може да намерите изсушен чай на пакетчета или в насипен вариант, от който се добавят по 2 супени лъжици.
Коментари към Мурсалски чай - здравословни ползи и приготвяне