Начало Съвети Здраво тяло Превенция и лечение на болести Подобрете здравето на чревната микрофлора с кисело зеле и куркума

Подобрете здравето на чревната микрофлора с кисело зеле и куркума

Подобрете здравето на чревната микрофлора с кисело зеле и куркума - изображение

Имате проблеми с храносмилането? Трудно може да се справите с тях, ако не промените баланса между полезни и вредни бактерии в червата. Един от най-ефективните начини да направите това е чрез консумация на ферментирали храни, като например кисело зеле с куркума. То може да ви помогне за облекчаване на различни заболявания и подобряване на имунитета. 

Необходими продукти:

  • 1 средна зелка
  • 1 супена лъжица хималайска сол
  • 2-4 супени лъжици куркума на прах
  • 1/4 чаена лъжица прясно млян черен пипер

Начин на приготвяне:

  1. Отстранете външните листа на зелето. Премахнете сърцевината и го нарежете на тънки лентички.
  2. Изсипете зелето в купа от неръждаема стомана. Овкусете го със сол. Използвайте ръкавици, за да го разбъркате и намачкате. То трябва да стане меко и сочно. Този процес помага за разграждане на клетъчната структура на зелето. Извличането на сок от него може да отнеме около 5 минути интензивна обработка. 
  3. Когато забележите балончета по повърхността на течността, добавете черния пипер и куркумата. Разбъркайте добре съставките. 
  4. Прехвърлете зелето в голям стъклен буркан. Притиснете го към дъното с помощта на дървена лъжица, за да премахнете въздушните балончета. Сокът трябва да покрива напълно зелето. Тази стъпка е от решаващо значение за успешна ферментация. 
  5. Запечатайте буркана. Съхранявайте го при стайна температура на тъмно място. Поставете го в съд, пълен с вода, с "главата" надолу. По този начин може да предотвратите нарушаване на ферментационния процес.
  6. Оставете зелето да ферментира за период от 4 седмици до 6 месеца. След това може да го съхранявате на стайна температура и да се наслаждавате на неговия вкус в продължение на 8 седмици или може да го оставите в хладилник, за да увеличите срока му на годност (6-12 месеца).

Източник: www.bestherbalhealth.com
Снимка: www.dietoflife.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноХранене при...ДиетиЗдравни съветиАлтернативна медицинаЛеченияНовиниЛайфстайлМедицински изследванияОрганизацииКлинични пътекиБотаникаСпециалистиЗаведения