Подобрете имунитета и зрението чрез храни с бета каротин
Оранжевите плодове и зеленчуци са добри за здравето, защото са заредени със силни антиоксиданти. Бета каротинът е пигмент в растителните храни, който не само им придава свеж цвят, но и има редица полезни свойства. Организмът го превръща във витамин А, необходим за поддържане на зрението, добрия вид на кожата, имунитета и мозъчната дейност.
Изследванията показват, че антиоксидантите от групата на каротеноиди помагат за неутрализиране на оксидативния стрес и понижават риска от някои сериозни хронични заболявания. Те подсилват естествената защита на тялото, а освен това имат противораково действие. Предлагаме ви 4 страхотни причини да включите повече оранжеви плодове и зеленчуци в менюто си.
1. Мощни антиоксиданти
Бета каротинът ни предпазва от вредното действие на свободните радикали, които причиняват стареене и дегенерация на тъканите, както и изменения в клетъчното ДНК. Това антиоксидантно съединение понижава нивата на възпаленията и помага за предотвратяване на развитието на туморни образувания. Също така храните с бета каротин са добри за мозъка, защото оксидативния стрес е една от причините за преждевременното влошаване на когнитивните способности и паметта.
2. Полезни за очите
Много проучвания показват, че оранжевият пигмет има позитивен ефект върху зрението и помага за забавяне на дегенерацията на макулата, свързана с напредване на възрастта. Бета каротинът съдейства за предотвратяване на увреждания на ретината, които могат да влошат сериозно зрението или да доведат до слепота. Елементи като цинк, каторотеноиди, витамин С и витамин Е са важни за здравето на очите.
3. Добри за дихателните пътища
Проучване от Европейския респираторен журнал показва, че храните, съдържащи бета каротин, помагат за подобряване на респираторните процеси и функцията на белите дробове. Антиоксидантният пигмент съдейства за намаляване на симптоми на задъхване, секрети и хрипове и има положителен ефект върху дихателни проблеми като астма. Ежедневната консумация на храни с бета каротин и цитрусови биофлавоноиди допринася за облекчаване на астматичните пристъпи.
4. Нужни за здравословна бременност
Американската педиатрична асоциация посочва витамин А като един от най-важните витамини по време на бременност и кърмене. Той е необходим за здравословното развитие на зародиша, както и за растежа и имунитета на детето. Изследванията показват, че е желателно приемът на витамин А (който се синтезира от бета каротин) да се увеличи в периода на бременността и особено по време на кърменето.
Източници
- Зеленчуци: тиква, моркови, спанак, сладък картоф, зеле, тиквички
- Плодове: пъпеш, манго, кайсия, диня
Редактор: Гергана Стоева
Източници: draxe.com / stylecraze.com / naturalfoodseries.com
Снимки: freepik.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СТАТИЯТА е свързана към
- Здраво тяло
- Превенция и лечение на болести
- Сауна: лечебни ефекти, ползи и рискове
- Натурални средства за лечение на конюнктивит
- Диета №15 - общовъзстановяваща
- Защо се разширяват зениците при преглед?
- Мирта
- Алтернативна терапия при глаукома
- Базофили
- Лечение с интерферон
- Сироп от черен бъз - полезни свойства и приготвяне у дома
- Мужик корен
Коментари към Подобрете имунитета и зрението чрез храни с бета каротин