Подсилете имунитета с полезни годжи бери
Годжи бери са малки червени плодове, които произлизат от Азия и неотдавна добиха популярност като една от древните супер храни. Те имат изключително високо съдържание на витамин А и антиоксиданти, заради което са особено полезни за имунната система, очите, кожата и черния дроб. Най-често се срещат в сушен вид, като подобно на стафидите могат да се добавят към мюсли, смутита, салати и десерти. За разлика от други плодове, годжи бери съдържат малко захари, а предлагат високо количество фибри и цели 8 аминокиселини.
Освен това те са богати на витамин С и зеаксантин, а сред растителните храни се нареждат на първи места по съдържание на бета каротин. Наситеният цвят на годжи бери се дължи именно на тези антиоксидантни пигменти, които също така предпазват тялото от свободните радикали. Въпреки малкия си размер, тези плодове имат немалко здравословни ползи, като също така се използват за приготвяне на вкусен чай. Представяме ви 3 чудесни ползи от консумацията на годжи бери и една лесна рецепта за полезна напитка.
1. Стимулират имунитета
Тези плодове са богати на витамините А и С, които са необходими за оптималното функциониране на имунната система и белите кръвни телца. Тези елементи помагат да се предпазим както от обикновена настинка, така и от някои по-сериозни хронични заболявания. Годжи бери съдържат много антиоксиданти, които неутралзират вредния ефект на оксидативния стрес, регулират възпаленията и намаляват риска от туморни изменения. Изследванията показват, че те влияят положително на добрия холестерол и състоянието на черния дроб.
2. Полезни са за очите и кожата
Зеаксантинът и каротеноидите са силни антиоксиданти, които помагат да се погрижим за очите и кожата. Те придават яркия цвят на плодовете, а в организма работят за ограничаване на ефекта на свободните радикали, причиняващи стареене и увреждане на клетките. Антиоксидантите в годжи бери помагат да намалим влиянието на оксидативния стрес, причинен от фактори като UV-лъчи, вредни навици и замърсена среда. Проучванията показват, че редовната консумация на плодовете понижава риска от проблеми с очите, свързани с напредването на възрастта. От своя страна, бета каротинът е много полезен за кожата и е необходим, за да я поддържаме в добър вид.
3. Балансират кръвната захар
Годжи бери са богати на фибри и сложни въглехидрати, поради което са подходяща храна за хора, които имат проблеми с кръвната захар. Разбира се, с тях не трябва да се прекалява, но техният гликемичен индекс е по-нисък в сравнение с други плодове. Всъщност изследванията показват, че те помагат за балансиране на кръвната глюкоза и инсулина.
Приготвяне на чай
За да направите имуностимулиращата напитка, са ви необходими 1/4 чаша сушени годжи бери и 2-3 чаши вода. Поставете ги в малка тенджера, а след завиране на водата, ги оставете на тих огън за още 10 минути. След това свалете чая от котлона, а плодовете е необходимо да се накиснат за още поне 30 минути. Накрая прецедете течността и по желание овкусете с малко мед.
healthline.com, medicalnewstoday.com, whattocooktoday.com, freepik.com
Коментари към Подсилете имунитета с полезни годжи бери