Начало Съвети Околна среда и бит Хранене и готвене Пригответе бульон за здрави стави и стомах

Пригответе бульон за здрави стави и стомах

Пригответе бульон за здрави стави и стомах - изображение

Бульонът далеч не е поредната отживяла рецепта, останала в страниците на старите готварски книги. Всъщност напитката добива все по-голяма популярност, като редица диетолози, блогъри, звезди и спортисти включват този полезен продукт в менюто си.

Причината? Бульонът от кости носи много ползи за човешкото тяло и влияе положително на имунитета, стомаха, костите, ставите, кожата и косата. Вместо за добавка към супата, все повече хора се възползват от лечебните свойства на домашния бульон за пиене.

Ето как тази богата напитка влияе на човешкия организъм и как можем да я приготвим у дома.

1. Подобрява състоянието на ставите и костите
С напредването на възрастта колагенът в тялото намалява. При варене бульонът извлича желатин от костите и така набавя на организма тази важна добавка по естествен път. Натуралният желатин осигурява колаген, необходим за изграждането на здрави стави и кости.

Здрави стави

2. Облекчава стомашните раздразнения
Напитката е изключително полезна при проблеми със стомаха, като помага за успокояване и възстановяване на лигавицата. Бульонът съдържа аминокиселини, които предотвратяват възпаленията и стимулират растежа на пробиотиците, нужни за добро храносмилане.

3. Подсилва имунната система
Бульонът е богат на витамини и минерали, които лесно се усвояват от тялото. Консумацията му намалява вероятността да хванете тежка настинка или грип. Като възстановява здравето на стомаха, допринася за подобрени функции на имунната система и намаляване на антителата.

За силен имунитет

4. Насърчава здравето на кожата и косата
Колагенът е необходим за поддържането на жизнена коса и еластична кожа. Понижаването на количеството му има отрицателен ефект върху тъканите на тялото. За сметка на това, повече колаген помага за намаляването на бръчките и целулита.

  • Как да приготвим бульон?

За целта са ви необходими тенджера, котлон и кости от теле, кокошка или пуйка. Добре е да добавите 2 супени лъжици ябълков оцет, който съдейства за оптималното извличане на минералите. Можете да прибавите зеленчуци като лук, праз и моркови, за да обогатите вкуса. Необходимо е костите да се варят поне 24 часа за максималното освобождаване на полезните им съставки (препоръчително между 24-48 часа). След това течността може да се съхранява в хладилник или фризер.

За да варите костите толкова дълго време, използвайте слаб огън, а нарязаните зеленчуци добавете след 30 минути. През първите 2-3 часа може да наглеждате тенджерата, за да отстранявате натрупалата се пяна.

Бульон
Редактор: Гергана Стоева
Източници: wideopeneats.com / blog.paleohacks.com
Снимки: organicauthority.com / hormonesbalance.com / buoyhealth.com

Още по темата:

4.3, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиБотаникаСпециалистиАлт. медицинаРецептиСпортЛеченияФизиологияЛайфстайлХранене при...НовиниИзследванияДиетиКлинични пътекиСнимкиПатологияЕ-тата в хранитеИсторияЗаболявания (МКБ)ЗаведенияМикробиологияТестовеОрганизацииНормативни актовеСоциални грижиВидеоПроизводители