Начало Съвети Здраво тяло За жената Приложете 7 техники за самоотбрана, препоръчани от професионалисти

Приложете 7 техники за самоотбрана, препоръчани от професионалисти

Приложете 7 техники за самоотбрана, препоръчани от професионалисти - изображение

Известният майстор на бойни изкуства Виктор Лялко пише книга, в която разкрива най-ефективните методи на самозащита. Те могат да помогнат на жените в случай на нападение. Представяме ви някои от най-лесните ходове. Всяка жена може да ги приложи, независимо колко голям и тежък е нейният нападател.

1. Като начало, запомнете уязвимите места

Няма значение колко голям и тежък е вашият нападател, стига да знаете кои са неговите уязвими места. Основните са очите, носът, гърлото, гърдите, коленете и слабините. Може да атакувате по всякакъв начин, но ако искате да останете в безопасност, трябва да знаете, че най-ефективните ходове са насочени именно към тези области.

2. Най-простите и най-ефективни ходове

Едно от най-добрите движения, които могат да накарат всеки гигант да падне на колене, се състои в прилагането на определена хватка. Стиснете кутрето и безименния пръст на нападателя с една ръка, а с другата огънете китката напред. Ако не може да хванете ръката на противника, ударете с юмрук или пръст в областта между ключиците или директно в адамовата ябълка. По този начин може да разсеете нападателя и да спечелите време за бягство.

Най-уязвимото място за атака са слабините. Всички курсове за самоотбрана съветват да се насочите именно към тази област. Оказването на натиск върху нея "парализира" нападателя и осигурява време за бягство.

3. Ако ви нападнат в лице

Ако ви нападнат в лице и не може да вдигнете ръцете си, направете следното: преместете ги напред и ги свийте в юмрук. По този начин може да създадете достатъчно място между вас и нападателя. След това притиснете носа на противника с чело. По този начин може да го отблъснете. Накрая го ударете в слабините с коляно.

Ако все още има разстояние между вас и нападателя, съществува лесен начин за предпазване от него с помощта на длани. Вдигнете лявата ръка и ударете противника в носа и брадичката с дясната. След това се прицелете в слабините. По този начин може да го дезориентирате и обездвижите за дълго време.

4. Как да освободите ръцете си

Лесно може да направите това, само трябва да завъртите ръката си към палеца на нападателя, за да се измъкнете от неговата хватка. Но понякога тя може да бъде прекалено силна. В такъв случай, завъртете китката си първо към вашия палец, а след това към неговия. Когато ръката попадне под тази на нападателя, я издърпайте колкото се може по-бързо.

5. Ако ви нападнат в гръб
Нападателите често атакуват своите жертви в гръб, тъй като това е най-лесният начин, по който могат да хванат техните ръце и да ограничат движенията им.

За да се освободите от хватката, трябва да се наведете назад към противника и да се опитате да го ударите с тила на главата си. Не се притеснявайте, ако не може да го направите. Важно е да накарате противника да премести единия си крак напред. След това трябва да се наведете, да хванете крака и да го дръпнете напред. По този начин може да съборите дори най-големия противник.

6. Ако се приближите и ви нападнат странично
Ударът с лакът е един от най-опасните във всеки вид бойно изкуство. Той е това, от което човек има нужда, в случай на странично нападение от непознат.

Ударете слепоочието, челюстта и носа на противника с един удар. По този начин може да го отдалечите на няколко крачки и да осигурите достатъчно пространство между вас. След това ударете гърдите и корема. Ударите с лакът са толкова силни, че могат да объркат почти всеки противник.

7. Ако ви притиснат към стената
Много често се случва нападателите да се опитат да притиснат своите жертви към стената. В този случай е необходимо да запомните най-уязвимите места и да се насочите към някое от тях в зависимост от вашето разположение.

  • Ако ръцете на нападателя са вдигнати, протегнете длани и се опитайте да го ударите в подмишниците.
  • Ако някоя от вашите ръце е спусната, атакувайте противника в гърдите, врата или челюстта.
  • Един от най-ефективните и мощни удари е този с глава. Присвийте леко крака, за да станете по-ниски от противника. След това рязко скочете и го ударете с чело. По този начин може да го дезориентирате и да спечелите време, за да избягате.

Надяваме се никога да не се налага да използвате тези ходове, но ако се случи да изпаднете в екстремна ситуация, помнете кои са най-уязвимите места. Знаете ли други движения, които могат да помогнат срещу нападение от непознат? Споделете своя опит в коментарите по-долу.

По статията работи: Маргарита Добрева
Източник: www.brightside.me
Снимка: www.punchingbagsguide.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпорт