Начало Съвети Здраво тяло Нетрадиционно Проверете здравето си с 9 медицински теста

Проверете здравето си с 9 медицински теста

Проверете здравето си с 9 медицински теста - изображение

За да се грижите добре за здравето, трябва да правите медицински прегледи поне веднъж годишно. Също така е хубаво да следите вашето здравословно състояние между посещенията на лекаря. Има специални тестове, които може да правите, за да диагностицирате сериозно заболяване дори преди появата на неговите първи симптоми.

Представяме ви поредица от прости трикове. Вие може да прилагате, за да оцените риска от развитие на някои заболявания и да разберете дали трябва да посетите специалист.

1. Сърдечни и белодробни заболявания

Тест за сърдечни и белодробни заболявания

Свийте пръсти под формата на обърната буква J и допрете нокти един до друг (както е показано на изображението). Забелязвате ли малък диамант между тях? Чудесно, това означава, че сърцето и кръвоносните съдове са напълно здрави.

Ако няма място между ноктите, най-вероятно страдате от нокътни промени тип "часовниково стъкло". Фактът, че пръстите стават по-дебели означава, че кръвта не разполага с достатъчно кислород. Неговият недостиг може да бъде породен от много причини. Например сърдечносъдови, белодробни и стомашно-чревни проблеми.

2. Инсулт и деменция

Тест за инсулт и деменция

За този тест имате нужда от таймер. Повдигнете крака, така че бедрото да бъде успоредно на пода. Включете таймера. Ако може да стоите така 20 или повече секунди, това означава, че имате минимален риск от инсулт или деменция. И обратното. Ако не може да запазите равновесие при повдигане на единия крак, това означава, че имате проблеми с мозъчните кръвоносни съдове.

3. Анемия

Тест за анемия

Застанете пред огледало и обърнете долния клепач. Ако цветът е розов, всичко е наред. Въпреки това, ако имате анемия, той може да бъде бледорозов или дори жълтеникав. Анемията възниква от липсата на хемоглобин и показва, че мускулите и тъканите на тялото не получават достатъчно кислород и не могат да работят на 100%. Ако забележите, че сте бледи, уморявате се бързо и дишате тежко, трябва да потърсите лекар, който да ви прегледа.

4. Хормонален дисбаланс и недостиг на микроелементи

Тест за хормонален дисбаланс и недостиг на микроелементи

Косопадът е естествен процес. Според лекарите, ние губим от 50 до 100 косъма дневно. Няма защо да се тревожите. Но ако искате да разберете кога е време да се притеснявате, може да направите следния лесен тест:

  • Вашата коса трябва да бъде суха и чиста. Вземете и дръпнете малък кичур коса. Не дърпайте прекалено силно. Ако имате 2-3 косъма в ръката, това е напълно нормално. Ако са повече, трябва да посетите специалист.

Причините, поради които хората губят своята коса са много: стрес, лоша хигиена или сериозни здравословни проблеми. Косата често изтънява заради хормонален дисбаланс или недостиг на хранителни вещества. Тези симптоми не трябва да се пренебрегват.

5. Синдром на карпалния канал

Тест за синдром на карпалния канал

Този тест може да открие професионални проблеми при офис служители, художници и колоездачи.

Повдигнете ръце, така че предмишниците да бъдат успоредни на лицето. Опитайте да достигнете до основите на дланите с върха на пръстите. Ако може да направите това за 1-2 минути, значи сте напълно здрави. Но ако имате изтръпване или болка в китките или пръстите, това може да бъде признак на синдром на карпалния канал.

Той се появява, когато съседните тъкани притиснат средния нерв. Без подходящо лечение болката и изтръпването могат да се влошат.

6. Диабет

Тест за диабет

За да направите този тест, имате нужда от помощ. Помолете вашия партньор да вземе молив с гумичка. Накарайте го "потупа" стъпалата и пръстите на краката с острия и тъпия връх. Може ли да познаете коя страна на молива ви докосва, без да гледате?

Ако не чувствате напълно докосването, това означава, че нервните окончания на краката не функционират правилно. Ниската чувствителност може да бъде индикатор за диабет.

7. Артериални проблеми

Тест за артериални проблеми

Легнете върху пода и поставете крака под ъгъл от 45°. Задръжте така в продължение на няколко минути. Сега обърнете внимание на краката. Ако са бледи (почти бели), това е признак на лошо кръвообращение. Промяната в цвета може да се забележи в двата или само в единия крак.

Периферните артерии доставят кръв към крайниците. Когато кръвоносните съдове се запушат, мускулите не получават достатъчно кислород и могат да се появят неприятни симптоми като болка, скованост и други. Това състояние се нарича периферна артериална болест (ПАБ) и неговите симптоми трудно се забелязват в началото. Ако не се лекува, ПАБ може да доведе до инсулт или инфаркт.

8. Слух

Тест за слух

За да направите този тест, трябва да влезете в тиха стая. Поставете ръка близо до ухото и втрийте пръсти. Чувате ли звука? Добре, сега отдалечете ръката от ухото и отново втрийте пръсти. Все още ли може да чуете звука? Поздравления, вашият слух е наред. Не забравяйте да направите същото с другото ухо.

9. Предразположение към развитие на сърдечносъдови заболявания

Тест за предположение към развитие на сърдечносъдови заболявания

За да направите този тест, трябва да напуснете жилището. Изкачете се по стъпалата (8-12 стъпки), докато пеете песен, говорите по телефона или четете нещо. Ако чувствате, че вашето сърце бие силно и не може да дишате добре, това означава, че сърдечносъдовата система и белите дробове не могат да се справят с физическата активност.

Искаме да напомним, че тестовете, направени в домашни условия, не могат да заменят професионалното мнение на медицинското лице. Ако имате някакви симптоми, които ви притесняват, незабавно се свържете с лекар.

Кой от тези тестове изглежда най-интересен?

Редактор: Маргарита Добрева
Източник: brightside.me
Снимка: robynlandis.net

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияЗдравни съветиТестовеСнимкиНовиниСпортЛюбопитноАнкетиИсторияДиетиИзследвания