Начало Съвети Околна среда и бит За дома Прогонете молците с ефективни 6 метода

Прогонете молците с ефективни 6 метода

Прогонете молците с ефективни 6 метода - изображение

Молците са едни от най-често срещаните домашни вредители. Ще ги откриете в гардероба с дрехи или в шкафа, където съхранявате сухи храни. Те предпочитат тъмни и топли пространства, а някои видове могат да оставят от 300 до 600 яйца.

Първо почистете зоната, където сте ги видели - избършете рафтовете и изхвърлете старите хранителни продукти, които ги привличат. Лавандулата е най-разпространеният естествен репелент срещу молци, но има още много начини да се отървете от досадните вредители.

Ето 6 натурални продукта, които отблъскват молците, без да използвате препарати.

1. Нийм
Може да използвате свежи листа, пудра или масло от нийм. Билката действа като репелент за молци и най-лесно може да бъде намерена под формата на етерично масло. Поставете памучни тампони, напоени с продукта, в шкафовете и местата, където сте открили молци.

Нийм

2. Оцет
Течността дезинфекцира и ефективно отблъсква различни видове насекоми. Използвайте за почистване на шкафовете като смесите оцет и вода 1:1. Не пръскайте директно върху платове, а само на повърхностите около тях.

3. Пръчки канела
Поставете няколко канелени пръчки на рафтовете в шкафа или гардероба, където са се нанесли молците. Ако мирисът на подправката е много силен, може да ги увиете в салфетка или хартия.
Канела4. Боракс
За да направите капан за молци, използвайте Боракс (естествен минерал на прах, може да намерите в аптеките) и царевично брашно. Поставете кутия със сместа в шкафа и периодично премахвайте умрелите молци.

Този натурален продукт може да се използва и за отблъскване на насекомите, като посипете малко от пудрата върху рафтовете след почистване.

5. Билки
Освен лавандулата, молците не харесват аромата на карамфил, мащерка, розмарин и мента. Напълнете малки торбички с една или няколко от тези билки, поставете в шкафа или гардероба и сменяйте на 6 месеца. Със същия успех може да използвате и памук с няколко капки етерично масло от изброените растения.

Мащерка

Редактор: Гергана Стоева
Източници: naturallivingideas.com / tinyqualityhomes.org
Снимки: pixmypix.com / biome.com.au / livestrong.com / noticiasgenial.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛайфстайлНовиниЛюбопитноИсторияЛеченияПроизводителиСпортПсихологияНормативни актовеКлинични пътекиАлт. медицинаРецептиСнимкиДиети