Начало Съвети Здраво тяло Превенция и лечение на болести Разберете дали вашият черен дроб функционира правилно с тези 6 признака

Разберете дали вашият черен дроб функционира правилно с тези 6 признака

Разберете дали вашият черен дроб функционира правилно с тези 6 признака - изображение

Нашият черен дроб е един от детоксикиращите органи в тялото и извършва тежка работа всеки ден. Нищо чудно, че понякога е стресиран. Ако черният дроб не може да превърне токсините в безопасни отпадъци, те "чакат" в мастната тъкан, за да бъдат изхвърлени от тялото, след като органът възстанови своите функции. Съществуват поне 6 симптома, които разкриват, че той е претоварен. Проверете ги внимателно, за да разберете дали черният дроб се опитва да ви изпрати предупредителни сигнали.

1. Объркване

Ако вашият черен дроб е претоварен, той не може да филтрира правилно кръвта. В резултат на това токсините достигат до мозъка. Появяват се следните симптоми: объркване, проблеми с паметта и трудности при взимане на решения.

2. Ниска кръвна захар
Черният дроб е отговорен за поддържането на нормални нива на кръвна захар. Ако е подложен на стрес, кръвната захар може да падне. Обикновено черният дроб трябва да обработва и произвежда глюкоза след хранене. Ако не може да я освободи, нейното ниво намалява драматично. В резултат на това се появява умора, раздразване и невъзможност за концентрация.

3. Хормонален дисбаланс

Черният дроб регулира половите хормони. Неговото неправилно функциониране може да доведе до дисбаланс в нивата на естроген и тестостерон, последван от други сериозни проблеми, като намалено либидо и влошаване на симптомите на предменструалния синдром.

4. Промени в настроението

Настроението и паметта зависят от състоянието на мозъка. Когато токсините достигнат до него, се появяват проблеми, свързани с неспособността за запомняне на неща и преживяване на чести промени в настроението. Тревожността и депресията също са свързани със състоянието на черния дроб. Ако забележите подобни симптоми, най-доброто нещо, което може да направите, е да се консултирате с лекар и да преминете през медицински преглед, преди да пристъпите към прием на седативни лекарства.

5. Нарушения на имунната система
Тези, които често страдат от настинки и други вирусни инфекции, вярват, че основната причина за това е липсата на витамин C. Но малко хора знаят, че черният дроб играе жизненоважна роля за изграждането на силна имунна система. С други думи, колкото по-здрав е този орган, толкова по-ефикасно се бори срещу вирусите и бактериите.

6. Сънна апнея

Сънната апнея представлява нарушение на съня, което се характеризира с преустановяване или прекъсване на дишането в продължение на повече от 10 секунди. В някои тежки случаи, дихателните пътища могат да бъдат блокирани за 2 или 3 минути. Общият сбор на тези повтарящи се периоди е равен на повече от половината време, прекарано в сън. Един от най-често срещаните симптоми при сънна апнея е хъркането. В такъв случай е необходимо да проверите черния дроб, тъй като има голяма вероятност да не функционира правилно.

По статията работи: Маргарита Добрева
Източник: www.brightside.me
Снимка: www.health.harvard.edu

Още по темата:

4.5, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиСнимкиХранене при...НовиниИсторияРецептиПатологияФизиологияОрганизацииАлт. медицинаИзследванияТестовеБотаникаДиетиКлинични пътекиСъставкиЛечения