Начало Съвети Здраво тяло Нетрадиционно Разкрийте 4 мита за кожните фиброми (акрохордони)

Разкрийте 4 мита за кожните фиброми (акрохордони)

Разкрийте 4 мита за кожните фиброми (акрохордони) - изображение

Фиброепителните полипи представляват доброкачествени кожни образувания, които са значително по-издигнати от обикновените бенки и обикновено се появяват в областта на деколтето, гърдите, мишниците и гърба. Въпреки че често се наблюдават при по-възрастни хора, те могат да възникнат, независимо от възрастта и здравословното състояние.

Понеже изглеждат различно от обикновена бенка, меките фиброми могат да се превърнат в причина за притеснение. Някои хора се опитват да ги премахнат сами или се опасяват, че отстраняването им ще доведе до проблеми. Ето как да разпознаете 4 погрешни схващания за акрохордоните и да си спестите излишни притеснения и домашни експерименти.

1. Кожните тагове са опасни и могат да се превърнат в рак

Фиброепителните полипи не са злокачествени образувания и в редки случаи създават реални проблеми. Те засягат около 50% от хората и не бива да са повод за притеснение. Могат да се появят без очевидна причина или да са свързани с диабет, наднормено тегло, бременност, възраст или генетика. Фибромите не са свързани със сериозен кожен проблем и се отстраняват най-вече по естетически причини.

Преглед при дерматолог

2. Можем да премахнем акрохордоните сами

Дерматолозите съветват да не се захващате с такива процедури у дома, защото има редица нежелани ефекти, които може да предизвикате. Ако се опитате да отстраните фибромите сами, е възможно да предизвикате болка, кървене и възпаление. Един от най-разпространените митове е, че може да си направите домашен крем или да закупите „вълшебен” лосион за премахване на кожните полипи. По-добре не разчитайте на непотвърдена информация от интернет, а посетете дерматолог.

Фиброепителните полипи

3. Премахването им води до белези или до появата на още полипи

Фибромите не са свързани помежду си, въпреки че обикновено възникват в един определен участък. Премахването на един акрохордон не води до появата на друг, но също така не е гаранция, че в областта няма да възникнат нови образувания. Малките полипи са лесни за премахване и няма да оставят следи. При процедиране с по-големи образувания, в зависимост от метода и подхода, е възможно да остане малък белег, който се третира с натурални масла.

Фиброми по гърба

4. Причината за появата им е възрастта и търкането на кожата

В някои случаи фибромите могат да са свързани с напредването на възрастта, но тяхната поява може да индикира и наличието на здравословен проблем. Полипите по кожата често са барометър за неправилни навици, нездравословна диета и тегло. Те обикновено се появяват на места, където има търкане, но една от причините за това е, че кожните гънки са благоприятна среда за развитието на вируси, които могат да предизвикат кожни акрохордони.

Акрохордоните и възрастта


Редактор: Гергана Стоева
Източници: rd.com / helpskintags.com
Снимки: bodydetails.com / cbs12.com / verywellhealth.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияЗдравни съветиЛюбопитноЗаведенияЛайфстайлСнимкиХранене при...НовиниБотаникаЗаболявания (МКБ)Алт. медицинаИзследванияМикробиологияСпортПатологияФизиологияИсторияСпециалистиКлинични пътекиНормативни актовеВидеоПроизводители