Начало Съвети Здраво тяло За детето Разпознайте дислексията при детето по 7 признака

Разпознайте дислексията при детето по 7 признака

Разпознайте дислексията при детето по 7 признака - изображение

Дислексията е състояние, което се отразява на процеса на четене и учене при децата. Това не е болест или ниско ниво на интелигентност, а затруднение във възприемането на графични символи като букви и цифри. При четене децата с дислексия използват различни части от мозъка в сравнение с техните връстници. Когато състоянието се идентифицира навреме, те могат да получат помощ и да се справят добре в училище.

Ето някои външните признаци на дислексията, които могат да ви насочат да потърсите съвета на специалист:

1. Затруднение при асоциация на буква със звук. Проблеми с научаването на азбуката и запомняне на произношението на буквите.

2. Детето избягва да чете или показва признаци на раздразнение и трудност, когато го прави.

3. Чести грешки в изговора на думите. Това може да включва разменяне на правилните места на буквите или бъркане на произношението на букви, които си приличат на външен вид.

4. Проблеми с научаването на нови думи дори след като са били обяснявани много пъти, или затруднения с назоваването на добре познати предмети. Избягване на изговарянето на определени думи и заместването им с общи определения като „това” и „нещо”.

5. Детето не може лесно да разпознава римите и да запомня римувани текстове.

6. Изпускане на последни букви в думите при четене и писане. Заместване на дума в текст с друга, която звучи подобно на нея или е неин синоним.

7. Затруднения при запомнянето на поредици като азбуката или дните от седмицата. Проблеми с бързото измисляне и подреждане на списъци от думи.

В училище може да изглежда, че децата с дислексия нямат желанието или капацитета да се справят, но всъщност те имат нужда от различен метод на учене. Тези умения се развиват с помощта на специалисти, които помагат в усвояването на ефективни техники за четене, писане и смятане.

 Дислексия

По статиятяа работи: Гергана Стоева
Източници: kidshealth.org / understood.org / medicalnewstoday.com
Снимки: expertbeacon.com / rd.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлПсихологияСоциални грижиАлт. медицинаНовиниВидеоОрганизацииЗдравни съветиСнимкиИсторияРецептиИнтервютаТестовеХранене при...АнкетиСпортНормативни актовеЗаведенияОбразованиеСпециалистиИзследванияКлинични пътекиЛеченияБотаника