Начало Съвети Здраво тяло За детето Следвайте 3-минутното правило, за да изградите силна връзка с вашето дете

Следвайте 3-минутното правило, за да изградите силна връзка с вашето дете

Следвайте 3-минутното правило, за да изградите силна връзка с вашето дете - изображение

Колко време прекарвате с вашето дете след работа? Технически, имате нужда от 30 минути за приготвяне на вечеря, 15 минути за четене на приказка и само миг за целувка преди лягане. Според експерти, обаче, между тези периоди има 3 минути, които могат да се окажат най-важните за деня. Защо? Психологът Наталия Сиротич обяснява. Според нея 3-минутното правило може да помогне за изграждане на връзка, основана на доверие, между дете и родител.

Правилото на 3-те минути

Това правило гласи, че всеки ден трябва да се срещате с вашето дете, сякаш не сте се виждали дълго време (дори да сте отсъствали само 5 минути, докато сте били в магазина).

Опитайте се да отделите 3 минути, за да говорите с детето. Застанете на нивото на неговите очи. Прегърнете го и го попитайте какво се е случило, докато сте били далеч. Спазвайте това правило, когато взимате детето от детска градина или училище или се прибирате от работа.

Защо е необходимо?

Според психолога, първите няколко минути след срещата с малчугана, водят до предоставяне на цялата информация, пазена в неговото съзнание.

Последствията от игнорирането на 3-минутното правило могат да варират в зависимост от характера на децата. Някои, които не разполагат с възможност да разкажат всичко на своите родители, спират да говорят за важните неща. И с течение на времето започват да ги пренебрегват. В такъв случай родителите могат да пропуснат доста "подробности".

Други продължават да говорят по цяла вечер. Те добавят нови факти всеки път и накрая създават цяла история. Родителите на подобни деца могат да пропуснат много неща, защото за тях говорещото дете се превръща във фонов шум.

Допълнителни препоръки

Това правило не означава, че трябва да отделяте само по 3 минути дневно на вашето дете. Всъщност, точно обратното. Вие трябва да прекарвате поне 3 минути с него, след като го срещнете, за да научите всичко, което иска да сподели.

Също така, ако искате да постигнете ниво на пълно доверие с детето, може да следвате тези препоръки от психолози:

  • Прекарайте известно време заедно, за да правите неща, които и двамата харесвате.
  • Позволете на детето да разбере, че го слушате. Например, може да повторите информацията, което сте чули от него, за да сте сигурни, че сте разбрали всичко правилно.
  • Не показвайте фалшиво вълнение.
  • Върнете се към разговора по-късно. Споделете с детето, че помните всичко, за което сте говорили.
  • Избягвайте дълги и безполезни аргументи, дори да са нещо съвсем очевидно за вас. Кажете на детето: "Добре, разбирам, че не си съгласен с мен."

По статията работи: Маргарита Добрева
Източник: brightside.me
Снимка: blog.klevermind.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиПсихологияЛюбопитноОрганизацииЛайфстайлСоциални грижиСнимкиИнтервютаОбразованиеНовиниАнкетиНормативни актовеСпециалистиИсторияРецептиТестовеСпортХранене при...Алт. медицинаЗаведенияИзследванияКлинични пътекиЛеченияБотаника