Начало Съвети Здраво тяло За детето Следвайте 5 прости правила за отглеждане на здрави деца

Следвайте 5 прости правила за отглеждане на здрави деца

Следвайте 5 прости правила за отглеждане на здрави деца - изображение

Когато човек има бебе, понякога губи своя разсъдък. И не става дума само за безсънните нощи. Един от най-големите страхове на всеки родител е, че нещо с неговото дете не е наред . Всеки дъх на малчугана се измерва по скалата от "мисля, че е добре" до "Какво беше това?". И все пак, добрите педиатри споделят, че повечето деца растат и се развиват по абсолютно нормален начин. А работата на техните родители е да запазят спокойствие и да направят минимума от необходими неща, за да отгледат здрав човек.

Представяме ви 5 от най-важните факти за детското здраве, които всеки родител трябва да знае.

1. Не предписвайте лекарства сами

Предписване на лекарства за детето

Няма ситуация, в която може да дадете лекарство без рецепта. Дори съседското момче да е имало същите симптоми и тези хапчета да са му помогнали. Дори неговата баба да "знае най-добре". Малко хора смятат, че обикновените капки за нос могат да причинят повече вреди, отколкото ползи. Ако ситуацията не е критична и не се налага да се обаждате на бърза помощ, вашата единствена опция трябва да бъде да направите възможно най-безопасното нещо.

2. Подобрете имунната система

Подобряване на имунната система

Ако искате да сте сигурни, че детето расте по здравословен начин и може да се бори срещу вирусите и бактериите, създайте най-добрите условия за развитие на неговата имунна система. За целта трябва да:

  • се опитате да кърмите детето поне до 6-месечна възраст;
  • създадете комфортни условия в семейното жилище (с температура не по-висока от 22°C, влажност на въздуха не по-ниска от 50% и редовно проветряване на помещението).
  • излизате на разходка всеки ден;
  • не пренебрегвате физическата активност;
  • бъдете сигурни, че детето спи добре и достатъчно;

3. Бъдете търпеливи

Израстване на детето

Някои здравословни проблеми при децата, с които родителите често се сблъскват, могат да изчезнат с течение на времето. Например коликите и хранителната непоносимост.

4. Не пренебрегвайте ваксините

Ваксинация на детето

Движението срещу ваксините, което набира популярност в последните години, внася смут сред възрастни и деца. Работата е там, че тетанусът, дифтерията и полиомиелитът са убили доста хора преди десетилетия. А туберкулозата все още е проблем в много страни. Няма нито един квалифициран лекар, който да не препоръча на своите пациенти да се ваксинират и нито един родител, който да знае достатъчно за ваксините, че да не застраши здравето на своите деца.

5. Не забравяйте симптомите

Симптоми на някои заболявания при децата

Понякога, дори когато децата получават добри грижи, те продължават да се разболяват. Това е напълно нормално, тъй като е начин, по който имунната система се учи. Но всеки трябва да познава симптомите на най-популярните болести, за да знае как да реагира в определени ситуации. Такива са:

  • Пневмония: затруднено дишане, промяна в цвета на кожата, загуба на апетит, висока телесна температура и тревожност (може да се появи в по-късен етап).
  • Ротавирусна инфекция: загуба на апетит, умора, тревожност, повишена телесна температура, хрема, кашлица, повръщане и диария.
  • Бронхит: висока телесна температура, затруднено дишане, слабост, загуба на апетит, главоболие, изпотяване, промяна в цвета на кожата.

Бонус: Езикът на тялото при децата

Език на тялото при бебетата

Според експерти е много важно да се обърне внимание на езика на тялото при децата. Въпреки че бебетата не могат да говорят, те продължават да общуват по свой собствен начин. Например, когато са гладни, свиват юмруци. И обратното. Ако мислите, че вашето бебе е гладно, погледнете неговите ръце - ако са разтворени, няма защо да се притеснявате, бебето е сито и спокойно.

Редактор: Маргарита Добрева
Източник: brightside.me
Снимка: elcomercio.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСоциални грижиСнимкиПсихологияЗдравни съветиЛюбопитноНовиниАнкетиОрганизацииХранене при...РецептиСпортАлт. медицинаТестовеИнтервютаИсторияНормативни актовеОбразованиеЗаведенияСпециалистиИзследванияКлинични пътекиЛеченияБотаника