Начало Съвети Здрав дух Емоции Спазвайте правилото 90/10, за да се радвате на по-добър живот

Спазвайте правилото 90/10, за да се радвате на по-добър живот

Спазвайте правилото 90/10, за да се радвате на по-добър живот - изображение

В действителност рядко разчитаме на нашия шанс в ежедневието - в по-голямата част, ние сами избираме как да прекараме деня си. Писателят Стивън Кови нарича това "принцип 90/10" и показва как работи, използвайки нагледен пример.

  • Какво представлява "принципът 90/10"?

Работата е там, че ние не може да контролираме едва 10% от събитията в живота. Не можем да попречим на устройствата да се счупят или на полета да се забави. Въпреки това може да контролираме нашата собствена реакция спрямо тези неща. Останалите 90% от събитията са резултат от нашите реакции или просто казано, това, което правим, докато сме стресирани.

Представете си следното. Присъствате на семейна закуска. Дъщеря ви случайно разлива кафе върху ризата ви. Вие скачате и започвате да й викате, след това викате на съпругата си, защото е сложила чашата прекалено близо до ръба на масата. Втурвате се към спалнята, за да се преоблечете, но когато се връщате, забелязвате, че вашата плачеща дъщеря нито е завършила закуската си, нито се е приготвила за училище.

В резултат на това тя изпуска автобуса. Съпругата ви бърза за работа и вие трябва да закарате дъщеря си на училище с колата. Закъснявате за работа, затова шофирате безразсъдно. Все още закъснявате и на всичкото отгоре сте забравили важни документи у дома. Денят ви започва ужасно, но и продължението е също толкова ужасно. Нямате търпение да дойде неговия край. Прибирате се у дома. Поздравявате съпругата и дъщеря си. Двете са в лошо настроение и настъпва напрежение между вас.

  • Защо сте имали лош ден?

А: Защото дъщеря ви е разляла кафето ви.
Б: Защото дъщеря ви е изпуснала автобуса и е трябвало да я заведете на училище с колата.
В: Защото е имало задръстване и сте закъснели за работа.
Г: Защото сте реагирали грешно спрямо ситуацията.

Правилният отговор е Г. Вие разваляте целия ден както на себе си, така и на вашето семейство. Не може да направите нищо за кафето, но може да контролирате емоциите си.

А всичко може да бъде по-различно... Кафето се разлива върху дрехите ви и вашата дъщеря е на път да избухне в плач. Вие спокойно казвате: "Всичко е наред, просто бъди по-внимателна следващия път." Отивате в спалнята, преобличате се и взимате всичко необходимо за работа. След това може да се върнете в кухнята и да забележите как дъщеря ви маха през автобуса. Разделяте се със съпругата си и отивате на работа. Пристигате 5 минути по-рано и енергично поздравявате всичките си колеги.

Два различни сценария, които започват по един и същи начин. Всичко се случва заради вашата реакция към събитията в живота. Разбира се, може да обвинявате другите за собствените проблеми и да се оплаквате, че всичко върви зле, но дали това някога ви е помагало.

  • Научете се да реагирате правилно и никога вече няма да проваляте деня си.

Ако някой се опитва да ви изпревари на магистралата, пуснете го. Не бързайте - какво значение има, ако пристигнете на работа с няколко секунди по-късно? Запомнете правилото 90/10 и не се притеснявайте.

Вашият самолет закъснява и плановете за деня ви се провалят. Не си го изкарвайте на персонала на летището, това не е по тяхна вина. Вместо това използвайте правилно времето - четете книга или опознайте други пътници.

Няма да съжалявате, ако се опитате да използвате принципа 90/10 в живота си. Точно обратното, вие ще бъдете изумени от резултатите.

По текста работи: Маргарита Добрева
Източник: www.brightside.me

Още по темата:

3.3, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиСнимкиПсихологияЛайфстайлЛюбопитноАлт. медицинаФизиологияСоциални грижиАнкетиСпортБотаника