Начало Съвети Околна среда и бит Природосъобразен начин на живот Срещу гниене пръскайте доматите с айрян, вместо син камък

Срещу гниене пръскайте доматите с айрян, вместо син камък

Срещу гниене пръскайте доматите с айрян, вместо син камък - изображение

Гниенето по листата и плодовете на зеленчуците се дължи на гъбична инфекция. За да предотвратим този процес, обикновено се налага да пръскаме растенията с разтвор, съдържащ мед (т.нар. син камък), особено след дъждовен период. Първите признаци на болестта - по листата и стъблата на доматите се появяват кафяви петна, а в мокро време по долната страна на листата се появява бяло покритие. Инфекцията продължава с поява на петна и гниене на самите плодове.

  • Ако забележите подобни признаци, веднага пригответе разтвор на сол в концентрация 10 на 100. В резултат от пръскането с него по плода се образува защитен филм, който възпрепятства проникването на гъбата причинител.
  • Ще защитите растенията дълготрайно, като ги напръскате с айрян. Смесете кисело мляко (1 килограм) с вода (5 - 7 литра) и с получения разтвор пръскайте доматите 2 седмици след като сте ги преместили на открито.

Още по темата:

3.0, 39 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноЛайфстайлРецептиНовиниСнимкиПсихологияНормативни актовеАлтернативна медицинаИсторияБотаникаСъставкиВидеоСпортЕ-тата в хранитеПроизводителиЛеченияХрани и ястияДиетиХранене при...ОбразованиеСоциални грижи