Начало Съвети Здраво тяло За детето Стимулирайте езиковото развитие на детето по 6 начина

Стимулирайте езиковото развитие на детето по 6 начина

Стимулирайте езиковото развитие на детето по 6 начина - изображение
Малките деца се развиват бързо и ежедневно обогатяват езика си. Вижте 6 прости начина, за да подпомогнете езиковото им развитие.

Говорете, говорете, говорете.

Разказвайте на детето простите действия от ежедневието. Пример: "Сега отиваме да се изкъпем, а после ще се облечем и излезем на разходка.”
  • Четете на детето.
Освен, че е приятно занимание за малчуганите, четенето доказано подпомага развитието на речта им. Когато е необходимо, правете паузи, за да обясните новата непозната дума, която сте срещнали.
  • Наслаждавайте се на музиката заедно с детето.

Малките деца обичат ритмичността. Когато слушат оживени песни, те не само научават повече за света около тях, но и опознават ритъма на езика.

  • Не критикувайте детето.
Ако малчугана допусне грешка при произнасянето на някоя дума, поправете го внимателно! Просто произнесете думата правилно, за да я възприеме детето, но пропуснете критиката.
 
  • Ограничете компютъра и телевизията.
Дългият престой пред екрана на компютъра или телевизора не винаги насърчава мисленето и въображението на децата. Тези занимания не стимулират детския мозък да възпроизвежда образа, съответстващ на казаната дума, тъй като той вече е визуализиран. В разговор обаче децата сами трябва да си представят образа на думата, която са чули.
  • Насърчавайте детето си да участва в диалог.
Очаквайте отговор от малкото си съкровище. За целта, подберете правилните въпроси, които ще го заинтригуват и стимулират да отговори.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноСоциални грижиПсихологияОрганизацииЛайфстайлЛеченияСнимкиИнтервютаНовиниОбразованиеАнкетиКлинични пътекиСпециалистиСпортНормативни актовеИсторияФизиологияНаправления в медицинатаГеографияРецептиХранене при...Алтернативна медицинаЗаведенияМедицински изследванияБотаника