Начало Съвети Здрав дух Общуване Тази проста фраза може да спре клюкарите веднъж завинаги

Тази проста фраза може да спре клюкарите веднъж завинаги

Тази проста фраза може да спре клюкарите веднъж завинаги - изображение

"Може ли да си представиш? Нейният съпруг...""Видя ли колко ужасно изглеждаше вчера?""Той не е добър специалист, в действителност.""Техните деца са толкова нелюбезни!" Всички ние сме чували фрази, подобни на тези и за съжаление, всички ние сме виновни за това, че говорим зад гърба на останалите. Хората обичат да разпространяват слухове. Скорошно проучване установява, че обсъждането на интимни подробности около живота на другите съставлява близо 80% от всички наши разговори.

Защо хората клюкарстват?

Според психолози, основната причина да правим това, е желанието да опростим процеса за изграждане на социална връзка с други хора:

  • Недоволството, споделено от двама или повече души, е най-мощното средство за свързване на техните общи интереси.
  • Хората изпитват известна тръпка, когато споделят поверителна информация за други лица. 
  • Има клюки, които карат човек да изпитва удоволствие от грешките или проблемите на някой друг, като сравнява себе си с този, притежаващ по-малко късмет.

Как може да спрем клюкарите?

Изглежда, че клюкарите са навсякъде и ние не може да откажем хората от този вреден навик. Но психолозите разкриват една проста фраза, способна да ги спре веднъж завинаги. Всеки път, когато някой се опита да ви въвлече в негативен разговор за друг човек, го попитайте:

"Защо ми казваш това?"

Тази фраза изглежда много проста нали? Освен това, тя е и също толкова ефективна. На първо място, този въпрос разсейва всеки самоцелен мотив на клюкаря. На второ място, фразата кара вашия събеседник да разбере, че не сте проявили интерес да участвате в подобен разговор. Клюкарстването не е безобидна практика. Думите имат голяма сила. Разпространяването на слухове или лъжи за някого може да има опустошителни последици за него. Важно е да се помни, че когато говорите лошо за друг човек, вие го наранявате, независимо дали това е пряко или косвено. Така че следващия път, когато някой се опита да ви вкара в интрига, не забравяйте, че една проста фраза като "Защо ми казваш това?" може да спре разпространението на неприятни слухове.

Източник: www.brightside.me
Снимка: www.marthadebayle.com

Още по темата:

2.8, 6 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиЛайфстайл