Начало Съвети Околна среда и бит Хранене и готвене Тествайте качеството на храната с тези 10 бързи и лесни трика

Тествайте качеството на храната с тези 10 бързи и лесни трика

Тествайте качеството на храната с тези 10 бързи и лесни трика - изображение

Има много начини да проверим качеството на хранителните продукти, които консумираме всеки ден. Повечето от тях, обаче, изискват съдействие от специалисти или специално оборудване. Предлагаме ви само тези, които може да направите сами в домашни условия или дори в супермаркета.

1. Пилешки гърди

Обърнете внимание на белите ивици и дебелия слой мазнина върху пилешките гърди. Това означава, че фермерите инжектират домашните птици с хормони за растеж, за да може да наддават тегло бързо. Това месо не е полезно за здравето. Цветът също е от значение: ако той е жълтеникав, тогава месото не е свежо. Суровите пилешки гърди трябва да бъдат розови и не прекалено меки.

2. Сирене "Котидж"

Изсипете капка йод върху сиренето. Погледнете петното, което се образува. Ако то промени цвета си от жълто към тъмносиньо, тогава има вероятност сиренето да съдържа нишесте. Оставете малко парче от продукта на стайна температура. Ако то се оцвети в жълто, тогава съдържа растителни масла. Истинското сирене може да бъде кисело на вкус, но няма да промени цвета си.

3. Мед

Изсипете малко мед върху чиния. Фалшивият пчелен продукт капе и се разнася по повърхността на съда, докато висококачественият се стича в тънка струя. Ако медът има вкус на карамел, това означава, че той вече е бил нагряван. Ако е прекалено сладък, вероятно съдържа бяла захар.

4. Сметана

За да разберете дали сметаната съдържа растителни мазнини, разтворете 1 чаена лъжица от нея в чаша гореща вода. Ако качеството на продукта е лошо, тогава по повърхността на питейната течност могат да се появят бели люспи. Истинската заквасена сметана образува гъста хомогенна напитка.

5. Замразени плодове и зеленчуци

Проверете дали опаковката със замразени продукти съдържа сняг или парчета лед. Ако това е така, тя вероятно не е съхранявана правилно. Изберете продукти, по които има скреж.

6. Риба

Прясната риба има ясни очи и яркочервени хриле. Тя трябва да отразява естествена метална светлина, а люспите й да са плътно прикрепени към тялото.

7. Месо

Притиснете месото леко с пръст. То трябва да бъде достатъчно гъвкаво, за да възвърне първоначалната си форма. Разрежете едно голямо парче на половина: ако то е тъмно, но има бели контури, това означава, че неговият срок на годност е удължен с помощта на добавки. Подсушете месото с хартия. Пресният продукт не трябва да оставя прекалено много влага или кръв върху нея.

8. Подправки

Вземете връзка копър. Ако листата на подправката увиснат, то тя е вече изсъхнала. Наситеният цвят на копъра и дългите стъбла са индикатор за съдържание на нитрати. Свежите билки винаги разполагат с естествен зелен цвят.

9. Сирене

Лесно може да разберете дали сиренето съдържа растителни мазнини. Когато се реже, то се разпада (не се отнася за твърди видове сирена като чедър). Освен това изсъхва бързо и по него се появяват пукнатини, ако остане дълго време без опаковка. Оставете парче сирене на стайна температура. Висококачественият продукт остава мек, но ако изсъхне или се появи влага, е по-добре да го оставите.

10. Сладолед

Оставете любимия си сладолед на стайна температура. Ако той съдържа растителни мазнини, тогава има вероятност да остане замразен за по-дълго време и накрая да се разтопи, превръщайки се в течност. Сладоледът с качествени продукти е съставен от гъста и кремообразна смес.

Източник: www.brightside.me
Снимка: www.ardkeen.com
По статията работи: Маргарита Добрева

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноЛайфстайлНормативни актовеОрганизацииСпортСнимкиНовиниДиетиРецептиХранене при...ПсихологияЛеченияАнкетиИнтервютаАлтернативна медицинаЗаведенияБотаникаСоциални грижиПроизводители