Начало Съвети Здрав дух Общуване Три начина да започнете да отстоявате мнението си

Три начина да започнете да отстоявате мнението си

Три начина да започнете да отстоявате мнението си - изображение

Желанието ни да запазим добрите отношения с другите и липсата на достатъчно увереност могат да ни накарат да пренебрегваме собствените си нужди. Премълчаването на мнението и чувствата ни неизбежно води до усещане за неудовлетвореност и дава шанс на другите да се възползват от отстъпчивостта ни.

За да водите пълноценен живот, първо трябва да се научите да уважавате собствените си потребности, граници и интереси. Ето няколко съвета, които да ви помогнат да започнете да зачитате мнението си, ако чувствате, че твърде често се съгласявате с другите, вместо да изразите собствената си позиция.

1. Работете върху самочувствието си
Ако искате да се чувствате добре в кожата си, отделяйте време за нещата и хората, които ви зареждат. Изграждате увереността си, като сте активни в грижата за себе си и правите повече неща, които ви карат да се чувствате добре. Създайте позитивно отношение към себе си, за да разчитате на вътрешна валидация и удовлетворение. Колкото по-добре се чувствате, толкова по-малко ще имате нужда да разчитате на одобрението на другите.
Казвайте "не"2. Научете се да казвате „не”
Ще има случаи, в които не сте съгласни с някой или нямате възможност да се съобразите с изискванията му към вас. Да зачитате собственото си мнение и нужди не е егоистично, а необходимо, за да съхраните психическото и физическото си здраве. Ако приемате мнението и изборите на другите, приемете и собствената си свобода на избор. В началото може да се чувствате неуверени, когато казвате „не”, но границите ви предпазват и помагат другите също да уважават правото ви на мнение.

3. Приемете, че не всички ще са съгласни с вас
Вместо постоянно да преследвате одобрението и стандартите на хората около вас, подредете собствените си приоритети. Нормално е не всички да са съгласни с вас и това не трябва да ви обезсърчава, защото е универсален факт, важащ и за най-успешните хора. Ако искате да постигнете нещо, приемайте критиката, без смятате, че тя отнема от стойността ви. Дори да давате най-доброто от себе си винаги ще има хора, които няма да го оценят или ще се опитат да се възползват от вас.

Цели и приоритети
Редактор: Гергана Стоева
Източници: wikihow.com / psychcentral.com / tinybuddha.com
Снимки: freepik.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиПсихологияЛайфстайлТестовеЛюбопитноСнимкиСоциални грижиАлт. медицинаНовиниЛеченияИнтервютаНаправления в медицинатаИсторияФизиологияБотаника