Яжте суровите плодове на трънката само след първата слана
Можете да приготвите желе, паста или сироп от плодовете на трънката. Те съдържат танини, витамин C, амигдалин и плодови киселини, затова, когато ги употребявате редовно, подсилват защитните сили на организма. Суровите трънки обаче в големи количества могат да са токсични, тъй като амигдалинът е производно на циановодородната киселина. Но при варенето или замръзването тя се унищожава. Затова спокойно можете да консумирате суровите плодове след първата слана. За да си приготвите имуностимулиращия сироп от трънки, измийте и нарежете на половинки 1/2 кг плодчета, потопете ги в 2 ч.ч. вода и ги оставете да набъбнат за една нощ. Варете ги до кипване на водата, прецедете сока и го подсладете с мед. Съхранявайте го в хладилник и приемайте по 1 с.л. на ден.
Коментари към Яжте суровите плодове на трънката само след първата слана