Начало Съвети Здраво тяло Превенция и лечение на болести 10 здравни ползи от консумацията на сок от тиква

10 здравни ползи от консумацията на сок от тиква

10 здравни ползи от консумацията на сок от тиква   - изображение
Тиквата е вкусен есенен плод с богато съдържание на ценните витамини С и В1, калий, натрий, магнезий, фосфор и желязо. Вижте десет ползи от нейната консумация, които ще ви убедят, че тя е чудесен избор за есенно-зимната ви диета. 
  • 1. Пречиства бъбреците  и черния дроб
Консумацията на сок от тиква помага на тялото да се отърве от токсините и ненужните вещества.  Ето защо е много полезна напитка за бъбреците и черния дроб, която способства правилното функциониране на бъбречната и пикочната система. За целта консумирайте по половин чаша тиквен сок три пъти дневно в продължение на десет дни.
 
  • 2. Спомага за пречистване на артериите  
Сокът от тиква е чудесна напитка за премахване натрупаните мазнини в организма, като по този начин намалява риска от сърдечно съдови заболявания. Високото съдържание на антиоксиданти в тиквата  спомага за  пречистване на артериите  и предотвратяване на атеросклероза. 
 
  • 3. Стимулира храносмилането 
Консумацията на сок от тиква подобрява храносмилането и помага за облекчаване на болките и дискомфорта в областта на стомаха. Лаксативното действие на напитката облекчава действа ефективно срещу запек. 
 
  • 4.  Облекчава проблемите със съня
 
Седативните свойства на сока от тиква е ефективен метод за справяне с  безсънието. За целта може да консумирате чаша тиквен сок с мед преди лягане. 
 
  • 5. Намалява холестерола и риска от високо кръвно налягане 
 
Сокът от тиква съдържа пектин, който помага за намаляване на холестерола и понижава  риска от високо кръвно налягане. 
  • 6. Облекчава сутрешното гадене по време на бременност
Сокът от тиква е ефективен метод за облекчаване на сутрешното гадене – често срещан проблем по време на бременността. 
 
  • 7. Тиквата е отличен охлаждащ агент

 Комбинацията от тиквен сок и мед е отлично средство за понижаване на телесната температура.

 
  • 8. Укрепва имунитета
 Съдържанието на витамин С и други ценни минерали в сока от тиква засилват имунната система и предпазват тялото от различни заболявания.
 
  • 9. Поддържа кожата здрава и сияйна
В допълнение витамините и бета - каротинът в оранжевия плод се бори успешно със свободните радикали и спомага за свеж тен, здрава и сияйна кожа.
 
  • 10. Подпомага възстановяването на косата 
Богатството на витамин А в тиквата допринася за здравето на скалпа и косъма. В допълнение тя съдържа калий - хранителен елемент, който помага за стимулирането растежа на косата и лечение на косопад.
 
 
Допълнителен съвет: Основната съставка в тази богата на антиоксиданти супа е именно тиквата. Ето как да си приготвите здравословното ястие в домашни условия - рецепта.
 
Източник: stylecraze.com
По статията работи Росица Раднева

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХрани и ястияРецептиЗдравни съветиАнкетиЛюбопитноСнимкиДиетиЛайфстайлБотаника