Начало Съвети Здраво тяло Превенция и лечение на болести 10 неща, които трябва да знаете за антибиотиците срещу акне

10 неща, които трябва да знаете за антибиотиците срещу акне

10 неща, които трябва да знаете за антибиотиците срещу акне - изображение

Ако се консултирате с дерматолог (което винаги е препоръчително) за лечението на умерено до тежко акне, може да ви бъде предписана комбинация от топична терапия с перорални антибиотици. В зависимост от ситуацията, лекарства от подобно естество могат да бъдат достатъчно ефикасни, но все пак е добре да знаете тези 10 неща за тях.

1. Антибиотиците за акне се предписват само от лекар. Не рискувайте със самолечение. На много жени, всъщност, биват препоръчани от техния гинеколог.

2. Обикновено антибиотиците не трябва да се прилагат самостоятелно, а със съпътстваща локална терапия.

3. Поради прогресивно влошаващата се антибиотична резистентност в световен мащаб, локалните антибиотици стават все по-малко ефективни срещу акнето. Прибягвайте към тях в краен случай, след като сте изпитали други методи на лечение.

4. Не очаквайте ефектът да се появи за една нощ. Антибиотиците срещу акне, използвани в комбинация с други медикаменти, действат видимо след няколко седмици до месеци.

5. При проява на видим резултат, не прекратявайте веднага лечението. Следвайте инструкциите по предписание от вашия лекар до трайното отстраняване на проблема.

6. Антибиотиците могат да доведат до някои странични ефекти, с които задължително трябва да се запознаете преди започване на прием.

7. По време на бременност е най-добре да не предприемате антибиотично или друг вид медикаментозно лечение (особено с продукти, съдържащи тетрациклин).

8. Лечението чрез антибиотици не бива да се прилага при сравнително леки форми на акне.

9. Ако приемате противозачатъчни лекарства, задължително трябва да уведомите своя лекар за това.

10. Същото е валидно и за нелекарствени продукти, включително витамини, минерали, билкови добавки, защото могат да повлияят върху действието на антибиотиците.

По статията работи: Даниела Дамянова                                                                                   

Източник: acne.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияНовиниАлт. медицинаХранене при...Здравни съветиЛюбопитноИсторияСнимкиТестовеВидеоБотаникаЛайфстайлМикробиологияЗдравни проблемиСпециалисти