Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Съвети Здраво тяло Превенция и лечение на болести Какво е глутенова непоносимост и как да я контролираме

Какво е глутенова непоносимост и как да я контролираме

от 13 авг 2015г., обновено на 08 окт 2025г.
Редактор: Ирина Тенева
Какво е глутенова непоносимост и как да я контролираме - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Глутенът е протеин, който се съдържа в пшеницата, ечемика и ръжта. В някои случаи тялото реагира, когато той попадне в него. Тогава вече се говори за глутенова непоносимост, която има три форми. Проблемът е често срещан и хората, които страдат от някоя от трите форми на непоносимост към протеина, цял живот се сблъскват с неприятни проявления.

Всяка една от формите на непоносимост към глутена може да се разпознае по съответните признаци, макар че често те се припокриват и това затруднява поставянето на конкретната диагноза. Какви са разликите между разновидностите на глутеновата непоносимост, между самите симптоми и как да ги разпознаете и да се справите с тях - прочетете в статията.

Каква е разликата между чувствителност към глутен, цьолиакия и алергия към пшеница

Глутеновата непоносимост има три форми - цьолиакия, нецьолиакална чувствителност към глутен и алергия към пшеница. Първата е най-тежката форма на състоянието. Цьолиакията е автоимунно заболяване, което се среща при 1% от населението. Тя причинява увреждане на тънките черва и възпаление на храносмилателния тракт. Резултат е от анормален ген. Хората с цьолиакия имат високи нива на определени антитела в кръвта си, борещи се с глутена. Едни от характерните за състоянието симптоми са кожни обриви, промени в настроението и стомашно-чревни проблеми.

Нецьолиакалната чувствителност към глутен е по-лека форма на непоносимостта към протеина. Всеки 0,5 до 13% от населението е засегнато. При нея тялото реагира на глутена и макар че не причинява увреждане на червата, може да доведе до храносмилателен дискомфорт. Хората, страдащи от нецьолиакална чувствителност нямат дефектен ген или антитела в кръвта си. Подуване на корема, главоболие и умора са сред честите й признаци.

При алергията към пшеница имунната система реагира на определени протеини, съдържащи се в растението. Тя по-често се среща сред децата, отколкото при възрастните. Проучвания сочат, че обикновено след 12-годишна възраст при повечето момчета и момичета изчезва проблемът. Кожните проблеми и запушеният нос са чести признаци на алергията към пшеница.

Всеки може да прояви глутенова непоносимост, въпреки че по-често се среща при жените. Някои хора се раждат с това състояние, други го развиват по-късно в живота.

жена с едната ръка се държи за стомаха, с другата за устата, лошо й е, гади й се, повръща й се, боли я стомах

Какви са симптомите на непоносимостта към протеина

Симптомите на глутеновата непоносимост варират от човек на човек, но често срещаните признаци са:

  • Храносмилателни проблеми - подуване на корема, газове, диария или запек след консумирането на протеина, гадене и повръщане.
  • Умора - чувство на постоянна умора, особено след хранене, съдържащо глутен.
  • Главоболие и мозъчна мъгла - затруднена концентрация, усещане, че не може да се мисли ясно, чести главоболия.
  • Болка в ставите и мускулите - възпаление и дискомфорт в ставите, изтръпване на краката и ръцете.
  • Кожни проблеми - суха кожа, обриви или влошаване на псориазис/екзема.
  • Промени в настроението - повишена тревожност или раздразнителност след приема на глутен, депресия.
  • Внезапна загуба на тегло.
  • Дефицит на желязо.
  • Анафилаксия.
  • Автоимунни заболявания.

Тези симптоми се припокриват при различните форми на непоносимостта към глутен, както и с други здравословни състояния. Затова е важно да се обърнете към лекар за точна диагноза.

» Глутенът може да предизвика възпаление на мозъка

» Ранното въвеждане на глутен би могло да предотврати целиакия при децата

Как да се справим с непоносимостта към глутен

За нецьолиакалната чувствителност към глутен няма лечение, повечето хора намират облекчение чрез спазване на безглутенова диета. Приемът на пробиотици също помага за увеличаването на добрите бактерии в червата и за намаляването на симптомите на подуване на корема, газове или запек.

Макар че спазването на безглутенова диета крие риск от хипергликемия, диабет тип 2 или хранителни дефицити, страдащите от чувствителност към протеина през целия си живот трябва да се съобразяват с какво се хранят, защото признаците на състоянието са склонни да се връщат, когато консумацията на глутен започне отново.

Няма специфичен медицински тест за нецьолиакална чувствителност, докато за цьолиакия и алергия към пшеница има.

Ако сте диагностицирани с чувствителност към глутена, най-добрият подход е да промените диетата си, като в същото време не допускате хранителни дефицити.

Следвайте безглутенова диета

продукти без глутен - брашна, царевица

Премахнете храни, които съдържат пшеница, ръж, ечемик и преработени храни със скрит глутен. Вместо това избирайте варианти като пълноценни храни, например плодове, постни протеини, зеленчуци, зърнени храни, несъдържащи проблемния протеин - ориз, царевица, киноа, елда, и алтернативни брашна от бадеми, овес, нахут или кокос.

Четете внимателно етикетите

Глутенът често се крие в преработени храни дресинги, сосове и дори лекарства. Проверявайте етикетите, следете за предупреждения за кръстосано замърсяване и търсете надпис "без глутен".

Подпомагайте здравето на червата

Тъй като чувствителността към протеина може да е свързана с дисбаланс на чревния микробиом, помислете за повече консумация на храни, богати на пробиотици като кисело мляко, ферментирали зеленчуци и кефир. Добавете и противовъзпалителни продукти като листни зеленчуци, куркума и джинджифил. Пийте повече вода и приемайте повече фибри за подпомагане на храносмилането.

Съветвайте се с лекар

Лекар или диетолог може да ви помогне да създадете персонализиран план за хранене без глутен и да сте сигурни, че си набавяте необходимите хранителни вещества. Тези специалисти могат да ви помогнат и да изключите други храносмилателни състояния, които могат да имитират нецьолиакална чувствителност към глутен.

Правете редовни изследвания

Редовно правете лабораторни изследвания, за да проверите за анемия, висок холестерол и витаминни и хранителни дефицити.

Източник:
  • 21 common signs of gluten intolerance: https://www.mfine.co/article/21-common-signs-of-gluten-intolerance
  • Gluten Intolerance: Causes, Symptoms, and How to Manage It: https://www.bassmedicalgroup.com/blog-post/gluten-intolerance 
  • Gluten Intolerance: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21622-gluten-intolerance

Често задавани въпроси

Постоянна ли е непоносимостта към глутен?

За много хора глутеновата непоносимост може да бъде дълготрайна и до живот. При някои симптомите може да намалеят с времето след промени в диетата и начина на живот. Препоръчва се постоянно наблюдение от медицински специалист.

Какви храни трябва да избягвам?

Не консумирайте пшеница, ечемик, ръж и храни, приготвени от тези зърнени култури. Това включва много видове хляб, тестени изделия, печени изделия и преработени храни, но ако са обозначени с надпис „Без глутен“, можете да ги ядете. Винаги четете внимателно етикетите на съставките.

Какво трябва да направя, ако случайно бъда изложен на глутен?

Има глутен в безброй храни, напитки и други продукти. При случайно консумиране на протеина и при поява на някои симптоми пийте много вода, за да прочистите организма си. Също така разстроения стомах можете да успокоите чрез чай от джинджифил или мента. Правете малки хранения, които не са мазни или пикантни.

Кога трябва да потърся медицинска помощ?

Някои симптоми на непоносимостта към глутен могат да бъдат тежки. Потърсете лекар, ако получите диария или повръщане. Дехидратацията може да доведе до опасен електролитен дисбаланс.

5.0/5 2 оценки

Продукти свързани със СТАТИЯТА

ГЛУТЕН КОНТРОЛ капсули 300 мг * 20 ХЕРБАМЕДИКА
30.42лв. / 15.55 €

ГЛУТЕН КОНТРОЛ капсули 300 мг * 20 ХЕРБАМЕДИКА

ГЛУТЕН КОНТРОЛ капсули * 60 ХЕРБАМЕДИКА
58.57лв. / 29.95 €

ГЛУТЕН КОНТРОЛ капсули * 60 ХЕРБАМЕДИКА

ТЕСТ ЗА ГЛУТЕНОВА НЕПОНОСИМОСТ * 1 ADVENT LIFE
20.40лв. / 10.43 €

ТЕСТ ЗА ГЛУТЕНОВА НЕПОНОСИМОСТ * 1 ADVENT LIFE

БЪРЗ ТЕСТ ЗА НЕПОНОСИМОСТ КЪМ ГЛУТЕН
24.70лв. / 12.63 €

БЪРЗ ТЕСТ ЗА НЕПОНОСИМОСТ КЪМ ГЛУТЕН

ПРИМА ТЕСТ ЗА ЦЕЛИАКИЯ * 1
31.20лв. / 15.95 €

ПРИМА ТЕСТ ЗА ЦЕЛИАКИЯ * 1

НАТУГЕНА N-ZYMARASE (ЕНЗИМЕН КОМПЛЕКС ПРИ ГЛУТЕНОВА НЕПОНОСИМОСТ) капсули * 90
147.20лв. / 75.26 €

НАТУГЕНА N-ZYMARASE (ЕНЗИМЕН КОМПЛЕКС ПРИ ГЛУТЕНОВА НЕПОНОСИМОСТ) капсули * 90

Безплатна доставка за България!

Коментари към Какво е глутенова непоносимост и как да я контролираме

От сайта (1)
Напиши коментар 1 коментар
  1. Веселин 
    на 30 October 2016 в 03:59

    Здравейте! Благодаря за добрата статия! Тя започва с това, че "кератоза пиларис, известна още като "пилешка кожа", възниква в резултат от дефицит на мастни киселини и витамин A - вторичен резултат от малабсорбция на мазнини, причинена от глутена.." Искам да допълня нещо много важно - дефицит на мастни киселини се предизвиква от натрупването в организма на ЕМУЛГАТОРИ, означавани със следните е-номера: Е471 - моно- и диглицериди на мастни киселини, Е472а - моно- и диглицериди на мастни киселини с оцетна киселина, Е472b - моно- и диглицериди на мастни киселини с млечна киселина, Е472c - моно- и диглицериди на мастни киселини с лимонена киселина, Е472d - моно- и диглицериди на мастни киселини с винена киселина, Е472е - моно- и диглицериди на мастни киселини с естери на моно- и диацетилна винена киселина, Е472f - моно- и диглицериди на мастни киселини с естери на оцетна и винена киселина Горепосочените химични съединения, които поголовно се добавят почти навсякъде в фабрично приготвената храна като: готови и "пресни" или замразени пици, вафли, бисквити, кексове, торти, пасти, чипсове, сканксове, зрънчовци, мрънчовци и т.н - списъкът е много дълъг, доказано предизвикват следното: - подтискане на растежа; - НАМАЛЯВАНЕ/ПОДТИСКАНЕ АБСОРБЦИЯТА НА ЕСЕНЦИАЛНИ МАСТНИ КИСЕЛИ (омега 3, 6, 9); - увеличаване на черния дроб и бъбреците; - намаляване размера на тестисите; - дегенеративни процеси на матката; Същите тези хранителни добавки - диглицериди стоят в листата на FDA (виж какво е това в линка по-долу) - в очакване на по-задълбочени проучвания за мутагенни и тератогенни ефекти и влияние върху половите органи! И всичко това като имате предвид, че често в съдържанието по опаковките след дългата плеяда от Е-номера (наричана за кратко химически коктейл), може да се види надписът: "Goedgekeurd door EU Keurmerk" - разбирай в превод - "Одобрено според Европейските изисквания за безопасност"!?! С две думи казано - болести и редуциране на населението/човечеството. И това са само някакви си безобидни емулгатори! Списъкът на хранителните добавки съдържа много по-опасни вещества.. за съжаление.. Добър апетит! Послепис: който е заинтересован от коментара ми - може да си потърси инфото в нета. Но да търси не по разни мними сайтове а да погледне какво се пише по сайтовете на официалните лаборатории и организации за контрол на храните и хранителните добавки, като резултат от проведени научни анализи.

СТАТИЯТА е свързана към

  • Здраво тяло
  • Превенция и лечение на болести
  • Рожков
  • Имуноглобулин A (IgA) антитела срещу тъканната трансглутаминаза (IgA tTG)
  • За глутена - полезен или вреден в действителност е той
  • K90.0 Цьолиакия
  • Чувствителността към глутен не се дължи на глутена, а на връзката черва-мозък
  • Лимец, Калпаджа, Спелта
  • Хранителни продукти със съдържание на глутен
  • Глутен
  • Недиагностицираната целиакия е предпоставка за спонтанен аборт или мъртво раждане
  • Хрупкави бисквитки без глутен
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
Най-новите публикации
Прилагат рапамицин за лечение на свързаното с възрастта безплодиеПрилагат рапамицин за лечение на свързаното с възрастта безплодие

Прилагат рапамицин за лечение на свързаното с възрастта безплодие

от 17 ное 2025г.Прочети повече
Molecule – хапчето за отслабване, което застрашава здравето на младитеMolecule – хапчето за отслабване, което застрашава здравето на младите

Molecule – хапчето за отслабване, което застрашава здравето на младите

от 17 ное 2025г.Прочети повече
„Отвъд здравеопазването: В ерата на модерната фармацевтична грижа и дистрибуция“ - 2025 година - национална конференция„Отвъд здравеопазването: В ерата на модерната фармацевтична грижа и дистрибуция“ - 2025 година - национална конференция

„Отвъд здравеопазването: В ерата на модерната фармацевтична грижа и дистрибуция“ - 2025 година - национална конференция

от 17 ное 2025г.Прочети повече

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Биомаркерите са ключът към правилното лечение на рака на белия дроб

преди 17 дни, 2 часа и 22 мин.

Гадене и лека болка сред преглед при гинеколог

преди 26 дни, 22 часа и 35 мин.
Всички

АНКЕТА

Засегнати ли сте от заболяването диабет?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ИДРОФЛОГ ОФТАЛМИК дози 0.5 мл * 15

БЯЛ СИНАП СЕМЕ 50 г

ДЖИНДЖИФИЛ КРЪНЧИ 100 г ЯЖ ПОЛЕЗНО

ЧЕРВЕН КАСИС ПРАХ 100 г ЯЖ ПОЛЕЗНО

ЧЕРВЕНА БОРОВИНКА ПРАХ 100 г ЯЖ ПОЛЕЗНО

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

КСИМЕБАК филмирани таблетки 200 мг * 14

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 17 ное 2025г. в 10:38:13

БРОНХОВИТАЛ МАКС сироп 200 мл МИРТА МЕДИКУС

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 17 ное 2025г. в 10:27:12

ХЕМОРРЕЛ капсули * 60

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 17 ное 2025г. в 10:26:24

НЕОРОСО таблетки 10 мг * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 17 ное 2025г. в 10:25:54

МИЛГАММА N капсули * 20 WORWAG PHARMA

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 17 ное 2025г. в 10:05:21
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival