Начало Съвети Здраво тяло Златната възраст 10 съвета как да поддържате зъбите си бели след 40 годишна възраст

10 съвета как да поддържате зъбите си бели след 40 годишна възраст

10 съвета как да поддържате зъбите си бели след 40 годишна възраст - изображение

Неизменно посивяващата коса и промените в кожата съпътстват всеки човек при навлизането му в четвъртото житейско десетилетие. Но същевременно е добре да не се пренебрегва и състоянието на зъбите. При тях също настъпват някои изменения. Те биха могли да станат по-жълтеникави поради различни причини. За да предотвратите това, не забравяйте, че поне по 2 минути и поне 2 пъти дневно, е необходимо да ги почиствате обстойно.

Вижте още 10 съвета как бихте могли да запазите зъбите си бели и усмивката си свежа след 40 годишна възраст.

1. Бъдете внимателни с пиенето на чай

чай

Чаят, независимо какъв е, е полезен за организма със съдържанието си на антиоксиданти, но всъщност не е толкова за поддържането на бели зъби. Ако сте истински любители на тази напитка, не пропускайте да почистите устата си след всяко консумиране.

2. Използвайте кокосово масло

кокосово масло

Кокосовото масло е чудесно средство за поддържане на устната хигиена. Същевременно чрез него бихте могли да се справите и с лошия дъх. Можете да използвате 1 чаена лъжица масло, като за около 20 минути го оставите да действа в устната кухина. След това изплюйте и изплакнете добре.

3. Яжте плодове и зеленчуци

плодове и зеленчуци

Имате още една причина да добавите повече плодове и зеленчуци към хранителния си режим. Те имат способността естествено да почистват зъбите и да поддържат тяхната белота, докато дъвчете.

4. Проверявайте съдържанието на водата

водно съдържание

Важен фактор, но често пренебрегван, е този, че качеството на водата оказва влияние върху състоянието и белотата на зъбите. Прекомерните нива на флуорид в нея могат да доведат до пожълтяване. Той се открива не само в чешмяната, а и в минералната вода, така че винаги обръщайте внимание на етикета върху бутилките и бъдете внимателни към това какво точно купувате.

5. Не пушете

без цигари

Има много причини, поради които тютюнопушенето не е здравословно, и оцветяването на зъбите е само една от тях. Никотинът и катранът в цигарите доказано водят до появата на жълтеникав оттенък на усмивката.

6. Ограничете консумацията на вино и кафе

вино и кафе

Червените сортове вино са известни със способността си да образуват зъбни петна, но същото е доказано и за белите. Препоръчително е винаги, след като пиете вино, да почиствате добре устната кухина и зъбите си.
Ако обичате да консумирате по-голямо количество кафе, е добре да ограничите този навик до един път дневно. Приемането на това кофеиново удоволствие също допринася за оцветяването на зъбите.

7. Използвайте сода за хляб

хлебна сода

Доказано е, че хлебната сода спомага за свежестта и белотата на усмивката. Можете да я използвате няколко пъти в седмицата, като вземете малко количество от нея с пръсти и в продължение на няколко минути търкате по повърхността на зъбите си. След това изплакнете с вода.

8. Проверете лекарствата, които приемате

лекарства

Ако често приемате лекарства, проверете дали те биха могли да доведат до пожълтяване. Има изследвания, посочващи, че антихистамини, антипсихотични и антихипертензивни медикаменти биха могли да повлияят негативно върху белотата на усмивката ви.

9. Употребявайте ленти за избелване

избелващи ленти

Един от най-популярните начини да поддържате зъбите си бели на всяка възраст, е да се сдобиете с избелващи ленти. Следвайте инструкциите за употреба, приложени към тях и се радвайте на видими резултати в рамките на няколко дни след започване на употребата им.

10. Използвайте сламка

използвайте сламка 

Следващият път, когато пиете нещо, за което знаете, че причинява оцветяване, независимо дали става въпрос за вино, кафе или чай, използвайте сламка, за да ограничите контакта на напитката със зъбите си.

 

По статията работи: Даниела Дамянова
Източник: bestlifeonline.com
Снимки: mypenndentist.org, webmd.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съветиРецептиБотаникаСпециалистиНовиниСнимкиИсторияХранене при...СпортЛеченияИзследванияАлт. медицинаНаправления в медицинатаСоциални грижиНормативни актовеОрганизацииЗаведенияПроизводители