Начало Съвети Здраво тяло За детето 11 правилни отговора на детски въпроси, които винаги затрудняват родителите (1 част)

11 правилни отговора на детски въпроси, които винаги затрудняват родителите (1 част)

11 правилни отговора на детски въпроси, които винаги затрудняват родителите (1 част) - изображение

Понякога децата задават въпроси, които ви карат да се замислите дали да се смеете или да плачете. Но за малчуганите е важно да научат отговора. Те не искат да бъдат пренебрегвани, лъгани или да им се присмиват заради тяхната наивност. Ето защо искаме да ви представим отговорите на едни от най-объркващите детски въпроси.

1. "От къде идвам?" 
Бъдете честни, но не влизайте в прекалено много подробности.

"Когато хората се обичат, те се целуват и прегръщат. Таткото дава на майката своите клетки. Те се свързват с тези на майката и бебето започва да расте в нейния корем. То е малко и плува като риба в него. Бебето става по-голямо, в майката не остава място за него и то се ражда."

2. "Защо момчетата и момичетата са различни там долу?" 
Опитайте се да говорите за това без притеснение и не забравяйте, че интересът на детето към гениталиите е съвсем естествен.

"Те са различни, за да може да се раждат деца. Момчето има пенис и два тестиса. Момичето има влагалище и утроба - специален чувал за детето, което един ден също може да роди. Момчето и момичето растат, влюбват се и искат да имат деца. Те се свързват заедно като парчета пъзел. След това се ражда бебето."

3. "Ще се оженя ли за мама като порасна?"

Почти всички деца започват да задават този въпрос, когато за пръв път усетят привличане към противоположния пол. Нежно кажете "не".

"Всеки има роля в семейството. Сестра ти не може да ти бъде баща, а баща ти не може да се превърне в твоя баба. И ти не може да станеш съпруг на майка си. Когато пораснеш, майка ти вече ще е възрастна. Ти все още може да я обичаш и да се грижиш за нея, но вместо това ще искаш да се ожениш за някоя друга - някоя млада и красива. Ще се влюбите един в друг и ще имате свои собствени деца."

4. "Защо спорите?"
Децата подсъзнателно се чувстват виновни, когато родителите им спорят. Важно е малчуганите да осъзнаят, че вината не е тяхна.

"Хората спорят, защото невинаги са съгласни с мнението на останалите. Децата спорят и възрастните понякога го правят. Но те винаги го правят, защото се обичат. И ние двамата те обичаме."

5. "Защо тази жена е толкова дебела?"

Не правете забележка на детето, ако неговото внимание е привлечено към необичайно изглеждащи хора на обществено място, тъй като това води до формиране на нетолерантност.

"Всеки е различен. Хората могат да бъдат ниски, високи, слаби и дебели. Понякога те изглеждат различно, защото са болни. Ти може да ги нараниш, като посочваш техните различия. Не трябва да насочваш пръст към тях. По-добре е да ме питаш за тях по-късно, когато сме сами, за да сме сигурни, че няма да разстроим никого."

6. "Кой обичаш повече: мен или сестра ми?" 
Децата винаги се конкурират за любовта на своите родители. Не бива да използвате някое от тях като пример на останалите или да казвате, че обичате повече едното, защото е по-успешно в училище.

"Вие сте различни и любовта ни към вас се изразява по различен начин. Но ние ви обичаме еднакво, точно както вие обичате мама и татко по еднакъв начин. И двамата сте много скъпи за нас."

Към втора част >>>

Източник: www.brightside.me
Снимка: www.comereason.org

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияСоциални грижиСнимкиЗдравни съветиЛюбопитноАнкетиНовиниОрганизацииСпортАлтернативна медицинаРецептиХранене при...ИнтервютаИсторияНормативни актовеСпециалистиОбразованиеЗаведенияКлинични пътекиМедицински изследванияЛеченияБотаника