Начало Съвети Здраво тяло За детето 11 правилни отговора на детски въпроси, които винаги затрудняват родителите (2 част)

11 правилни отговора на детски въпроси, които винаги затрудняват родителите (2 част)

11 правилни отговора на детски въпроси, които винаги затрудняват родителите (2 част) - изображение

Понякога децата задават въпроси, които ви карат да се замислите дали да се смеете или да плачете. Но за малчуганите е важно да научат отговора. Те не искат да бъдат пренебрегвани, лъгани или да им се присмиват заради тяхната наивност. Ето защо искаме да ви представим отговорите на едни от най-объркващите детски въпроси.

7. "Докторът ще ме нарани ли?"

Обяснете на детето, че лечението е необходимо. Никога не го наричайте страхливец и не му се присмивайте, ако се чувства уплашено.

"Докторът не иска да те нарани. Неговата работа е да се бори с микробите и болестите. Това може да бъде малко болезнено, но без него няма да се почувстваш по-добре. Когато аз бях болен, също ми биха инжекция. Бях уплашен, но се оправих. Ти също може да го направиш. Не забравяй, че твоя заек също беше болен и трябваше да го заведем на лекар. И той беше уплашен, но се справи."

8. "Ще умра ли?"
Не лъжете децата за смъртта. Те могат да приемат истината.

"Хора, животни и дори цветя умират един ден. Това е закон на природата. Това означава, че в света има място за всеки, който се роди. Един ден и ние ще умрем. Но няма да е скоро. Аз ще изчезна, когато остарея, а ти ще си вече пораснал, както ние сега. Ще имаш свои собствени деца. След това и те ще пораснат. Ти ще остарееш и ще си отидеш. Но ще имаш прекрасен живот, изпълнен с приключения и открития."

9. "Защо ме оставяш, за да отидеш на работа?"

Обяснете, че работата ви е нещо, което трябва да направите. Поставете акцент върху насладата от завръщането у дома и повторната среща с вашето дете.

"Не искам да те оставям, но трябва да тръгвам и не мога да направя нищо. Работата е много важна. Но не забравяй, че ще се върна следобед и ние ще бъдем щастливи да се видим отново. Да направим размяна. Ти вземи моята гривна, а аз ще взема твоята играчка. И така ще се чувстваме сякаш сме близо, въпреки че сме отдалечени."

10. "Защо на теб ти е позволено, а на мен не?" 
Не се страхувайте да признаете, че не сте идеални. Важно е детето да разбере, че не трябва да копира всичко, което неговите родители правят.

"Да, аз пуша и понякога оставам до късно на компютъра, но не искам да повтаряш моите грешки. Това е моят вреден навик, от който ще се откажа, защото искам да бъда по-добър човек."

11. "Какво ще стане, ако чудовището под леглото ме изяде?" 

Обърнете сериозно внимание на страховете на вашето дете и потърсете решение върху това как да превърнете лошите неща в добри заедно.

"Разкажи ми за чудовището. Знаеш ли, че чудовищата се плашат от магически заклинания? Нека заедно да намерим такова. Виж, това не е просто обикновено дистанционно за стар телевизор. Виждаш ли тайния бутон? Когато го натиснеш, чудовището ще изчезне. Нека да пазим дистанционното до леглото."

<<< Към първа част 

Източник: www.brightside.me
Снимка: www.bbmundo.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиСнимкиЗдравни съветиЛюбопитноЛайфстайлПсихологияАнкетиНовиниОрганизацииАлтернативна медицинаРецептиХранене при...ИнтервютаСпортИсторияОбразованиеНормативни актовеЗаведенияСпециалистиКлинични пътекиМедицински изследванияЛеченияБотаника