Начало Съвети Околна среда и бит Здрави по време на пътуване 12 опасности, които могат да провалят вашата екзотична почивка

12 опасности, които могат да провалят вашата екзотична почивка

12 опасности, които могат да провалят вашата екзотична почивка - изображение

Какво може да бъде по-вълнуващо от това да прекарате почивните дни в екзотична страна, наслаждавайки се на слънцето, морето и невероятната красота на природата? Въпреки всичко, по време на пътуване може да се сблъскате с редица неприятности, които да превърнат мечтаната ваканция в кошмар. Представяме ви 12 полезни съвета. Те могат да ви помогнат да стоите далеч от неочаквани проблеми и да направят вашата почивка незабравима.

1. Медузи, корали и светли риби.

Много опасни вещества, включително някои видове риби, медузи и корали, обитават топлите води на тропическите страни. Най-добрият начин да се защитите от тях е като използвате специални обувки и избягвате да ги докосвате, дори те да изглеждат прекалено сладки. Освен това трябва да обърнете внимание на важните предупредителни знаци, като червено знаме, поставено на плажа, което означава "Без плуване!".

 • Местоположение: Африка, Азия и Австралия.

2. Мъртво течение.

Мъртвото течение може да ви отдалечи от брега и да ви отнесе в открито море само за броени секунди. Ако попаднете в подобна ситуация, не се опитвайте да плувате обратно към брега и да се борите с вълните, тъй като тяхната сила е много по-голяма от тази на човек. Може да плувате през течението, успоредно на брега. След като то отслабне, спокойно може да се върнете обратно.

 • Местоположение: всички морета и океани на Земята.

3. Комари и анофелеси.

Видовете комари, които предават страшни болести, включително вируса Зика, обитават различни тропически страни. За да се предпазите от тях, Не забравяйте да вземете с вас спрей против насекоми и да се ваксинирате срещу малария, жълта треска и други заболявания, преди да се отправите към пътуване.

 • Местоположение: Африка и Южна Америка.

4. Морски хищници.

Нападенията от акули са често срещани. Въпреки това лесно може да предотвратите неприятна среща с този хищник. Не плувайте, ако имате отворени рани и порязвания, тъй като миризмата на кръв привлича акулите. Тези хищници не различават цветовете, но реагират на цветовите контрасти, затова избягвайте да носите ярки или шарени бански.

 • Местоположение: Бреговете на Тихия океан, Атлантическия океан и Индийския океан.

5. Улична храна.

Уличната храна е често срещано явление във всички азиатски страни. Въпреки че не носи кой знае каква опасност, тя може да причини редица проблеми. Хората, които не са свикнали с пикантна храна, често страдат от стомашни разтройства. Това важи и за ресторантите: просто помолете готвача да не добавя прекалено много подправки към ястието

 • Местоположение: Азия и Африка.

6. Вода.

Известно е, че чешмяната вода е негодна за консумация в някои части на света. Понякога обаче забравяме, че малките кубчета лед, сервирани в баровете, са направени именно от нея. Затова, най-добре е да консумирате само бутилирана вода, която се продава в магазините и супермаркетите. Също така не се препоръчва да я използвате за пране и готвене.

 • Местоположение: Азия и Африка.

7. Растения.

Екзотичните растения могат да бъдат опасни за вашето здраве. Затова, избягвайте да ги докосвате по време на екскурзии или докато се разхождате сред природата.

 • Местоположение: Азия. Африка и Австралия.

8. Слънчево изгаряне.

Силните лъчи на яркото тропическо слънце могат да причинят болезнени слънчеви изгаряния. Не забравяйте да нанасяте слънцезащитен крем при всяко излизане. Освен това може да носите светли дрехи с дълги ръкави, които да предпазят кожата от изгаряне.

 • Местоположение: Азия и Африка.

9. Маймуни.

Тези привидно безобидни животни, населяващи Тайланд и неговите съседни страни, могат да бъдат доста агресивни и дори да нападнат хората, които носят храна. Трябва да свалите всички бижута и да скриете добре камерата, когато посещавате резерват за маймуни. В противен случай тези любопитни и дръзки примати няма да се поколебаят да откраднат всичко, което имате.

 • Местоположение: Азия.

10. Влечуги.

Отровните змии са често срещани в тропическите и субтропическите страни. Повечето от тях обаче атакуват само при самозащита. Затова, отваряйте си очите широко и внимавайте къде стъпвате!

 • Местоположение: Азия, Африка и Австралия.

11. Кражби.

Кражбите са глобален проблем. Въпреки това, в Тайланд парите и ценните вещи могат да изчезнат дори от сейфовете. Препоръчително е да пазите ценностите на различни места и да съхранявате голяма сума пари в кредитна карта. Внимавайте за вашите лични вещи, особено когато сте на плаж или пазар.

 • Местоположение: Азия и Африка.

12. Трафик.

Само местните жители могат да разберат как функционират правилата за движение в някои градове. Шофьорите обикновено комуникират с помощта на жестове и сигнали. Следователно, трябва да бъдете повече от внимателни, докато карате скутер или колело или просто пресичате улицата.

 • Местоположение: Югоизточна Азия, Индия и Египет.

Източник: www.brightside.me
Снимка: www.exoticaplaces.blogspot.bg
По статията работи: Маргарита Добрева

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЗдравни съветиЛюбопитноЛайфстайлСнимкиНовиниСпортИсторияАнкетиСоциални грижиЛеченияНормативни актовеЛичности