Начало Съвети Здраво тяло За детето 12 признака, които могат да ви помогнат да разпознаете детски похитител

12 признака, които могат да ви помогнат да разпознаете детски похитител

12 признака, които могат да ви помогнат да разпознаете детски похитител - изображение

Всяка година хиляди деца изчезват по цял свят. Похитителите са изключително добри психолози. Те могат да изградят връзка с детето и по-късно да я използват за своите манипулации. Представяме ви 12 трика, прилагани от похитителите, по време на общуване с малчуганите. Важно е да се обърне специално внимание на подобно поведение, с цел избягване и предотвратяване на отвличане.

1.

Един от най-разпространените трикове, които похитителите използват, е да искат помощ от дете. Ако станете свидетел на подобна ситуация, внимавайте. Това може да бъде предупредителен знак. Нито един възрастен няма да поиска помощ от непознато дете. Ако той има някакъв проблем (изгубил е своя домашен любимец или не може да отвори вратата на колата, понеже ръцете му са заети), ще помоли за съдействие някой друг.

2.

Ако детето плаче, опитва се да се откопчи от хватката на възрастния или крещи, може да си помислите, че се държи лошо. Но ако изпада в истерия, трябва да отидете при него и да разберете дали всичко е наред. Не се страхувайте да попитате кой е възрастният човек с него. Ако той е похитител, най-вероятно ще избяга.

3.

Хората, които обикалят детските площадки и наблюдават децата, са изключително подозрителни. Направете снимка на подобен човек, така че да ви забележи. По този начин може да изплашите похитителя.

4.

Децата са много искрени и доверчиви. Ако някой им предложи бонбони или играчки, за да ги придружат до колата, няма съмнение, че това е похитител. Възрастните обикновено не дават подаръци на непознати деца и не искат те да ги съпроводят до личния автомобил.

5.

Похитителите могат да разполагат с информация за семейството на детето. Дори възрастните са способни да повярват на подобна предварителна подготовка, да не говорим за малчуганите. Похитителят може да научи всяка малка подробност посредством социалните мрежи. Например имената на роднини и колеги на родителите, играчките на децата за техния рожден ден, интериорът на детската стая и други. Разполагайки с цялата тази информация, престъпниците могат да се представят като част от обкръжението на майката или бащата. Или да кажат, че някой от родителите е в болница и трябва да го посетят незабавно. Ако станете свидетел на подобен вид поведение, не го пренебрегвайте. В 9 от 10 случая става въпрос за отвличане.

6.

Понякога похитителите използват други деца като стръв и ги изпращат, за да опознаят своите потенциални жертви. Трудната част е, че малчуганите наистина не разбират значението на думата "непознат". През повечето време си мислят, че похитителите са ядосани мъже, които имат брада и носят очила. Но те могат да бъдат красиви жени и най-обикновени деца. Ако забележите, че двама малчугана се отдалечават от детската площадка, трябва да ги настигнете и да ги питате колко време се познават и къде отиват.

7.

Ако забележите кола, която се движи бавно и се приближава към определено дете, трябва да бъдете внимателни. Ако шофьорът иска указания или приканва малчугана да се качи в автомобила, това определено е похитител. Обикновено водачите на превозни средства искат помощ от възрастни хора и полицейски служители или просто използват своя GPS.

8.

Има случаи, в които децата са отвличани, след като им е било предложено да се качат на мотоциклет. Много малко момчета могат да устоят на подобно предложение. Ако станете случаен свидетел на такава ситуация, използвайте своя здрав разум: нормално ли е обикновен мотоциклетист да кани дете да се качи на неговия мотоциклет?

9.

Похитителите често казват на децата, че са продуценти и фотографи. Този трик действа предимно при по-големите на възраст между 10 и 11 години. Похитителите печелят доверието на децата с ласкателства и обещания за слава и успех. Очевидно е, че истинските професионалисти не обикалят детските площадки и улиците, за да намерят модели и актьори - те отиват в училището и организират истински кастинг.

10.

Трудно е да останете бдителни, когато похитителите казват, че са полицаи и помолят дете да отиде с тях, защото е направило нещо лошо. Хората с униформа изглеждат надеждни дори за възрастните. Но всеки истински полицай първо би потърсил родителите на детето и не би отказал помощ от непознат. Ако се намесите и помолите предполагаемия служител да се идентифицира и забележите, че той става нервен, най-малкото, което може да направите, е да се опитате да го заснемете, за да го изплашите или да разполагате с доказателство.

11.

Друг предупредителен знак, за който трябва да внимавате, е, ако забележите дете да се обръща към възрастен с думите "господине" или "госпожо". Обикновено малчуганите говорят така на хора, които не познават.

12.

Видимата разлика във външния вид на детето и възрастния, които са заедно, също е повод за притеснение. Разбира се, това е само косвен признак за отвличане. Но когато добавим и другите, той може да се превърне във водещ и да ви помогне да предотвратите отвличане.

Знаете ли и други признаци, които могат да ви помогнат да разпознаете похитителя? Споделете в коментарите по-долу.

По статията работи: Маргарита Добрева
Източник: www.brightside.me
Снимка: www.blog.rehabfirst.ca

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияЗдравни съветиСнимкиЛюбопитноСоциални грижиНовиниАнкетиОрганизацииСпециалистиРецептиТестовеХранене при...Алт. медицинаСпортИнтервютаИсторияОбразованиеНормативни актовеЗаведенияИзследванияКлинични пътекиЛеченияБотаника