Начало Съвети Околна среда и бит Здрави по време на пътуване 14 съвета за самоотбрана, които могат да ви спасят

14 съвета за самоотбрана, които могат да ви спасят

14 съвета за самоотбрана, които могат да ви спасят - изображение

Свикнали сме да чуваме новини за нападения над хора, но сме склонни да мислим, че подобно нещо никога не може да ни се случи. За съжаление, никой не е имунизиран от това. Сигурни сме, че е по-добре да бъдете подготвени за всички обрати на съдбата. Представяме ви 14 полезни съвета. Надяваме се, че никога няма да ги използвате в реалния живот.

1. Свийте ръцете си правилно.

Дебатът за това кое е по-ефективно в битка - свиването на ръката в юмрук или разтварянето й в длан - е много стар. Обикновено, ръката автоматично се свива в юмрук преди удар. Важно е да направите това, без да я нараните. Не излагайте палците на показ, но и не ги крийте под останалите пръсти, защото това може да доведе до фрактура. Не пренебрегвайте нанасянето на удари с отворена длан. Те могат да бъдат доста изненадващи.

2. Как да се освободите от въже?

Основното нещо, което трябва да направите, е да създадете пространство. Ако ръцете ви са вързани, дръжте ги стиснати в юмруци. Ако тялото ви е обвито с въже, дишайте, за да разширите диафрагмата. Колкото повече пространство остава между вас и захвата, толкова по-лесно може да се отървете от него.

3. Как да се освободите от тиксо?

Ако ръцете ви са хванати с тиксо, лесно може да се отървете от него. Просто вдигнете длани, рязко ги свалете надолу и ги раздалечете. Този метод може да бъде използван, дори когато ръцете ви са хванати зад гърба.

4. Помнете уязвимите места.

Понякога нападателят може да се окаже по-силен от вас, затова трябва да разчитате на елемента на изненада. Не забравяйте да удряте толкова бързо и силно, колкото можете. Ако мислите или преценявате прекалено дълго време, вашият противник може да разбере за намеренията ви и да се ядоса още повече.

5. Доверете се на приложенията за защита.

Използвайте съвременни методи: приложения като Family Locator, bSafe и други могат да ви помогнат да проследите местоположението на вашите приятели и роднини или да изпратите сигнал за помощ, ако е необходимо.

6. Въведете кодова дума.

В детството много от нас измислят кодове, нови думи или дори езици. Това привидно непрактично хоби може да ви спаси. Ако нямате възможност да говорите или да изпратите текстово съобщение, разкрийте вашето местоположение чрез криптиран SOS.

7. Използвайте подръчни материали.

Използвайте всеки предмет, който може да ви помогне. Чантата служи като щит при нападение с нож. Просто не я притискайте близо до тялото си. Шалът, хвърлен в лицето на нападателя, може да ви осигури няколко секунди време за бягство. Чантите, чадърите и дори малките предмети в джоба са от полза при нападение. Ключовите са едни от най-добрите средства за защита. Просто не губете време и се опитайте да ги използвате като метален бокс.

8. Дръжте лютивия спрей на правилното място.

 

Няма нужда да съхранявате лютивия спрей в чантата си, ако вътре има голяма бездънна дупка. Нападенията обикновено се случват неочаквано и трябва да намерите своето защитно средство възможно най-бързо. Дръжте го в джоба, за да може да го използвате и да избягате.

9. Ако ви хванат за ръката:

Може да избягате от захват, използвайки "правилото на палеца": завъртете ръката си към палеца на нападателя. Не забравяйте, че трябва да го направите бързо и рязко. Ако нападателят разбере за вашия план, той може да стисне ръката ви с всички сили. В този случай използвайте крака си: ударете го в слабините и коленете.

10. Ако ви хванат за косата:

Един от най-честите начини за нападение е чрез улавяне на косата на жертвата. Тази техника е не само болезнена, но и осигурява пълен контрол върху тялото. Първо хванете ръката на нападателя с две ръце. По този начин може да си върнете контрола над ситуацията. След това е време отново да използвате краката си. Когато усетите, че хватката на нападателя се отпуска, се отдръпнете и избягайте.

11. Ако ви хванат за врата:

Ударете нападателя в слабините или бръкнете с пръсти в очите му. По този начин може да разхлабите неговата хватка.

12. В асансьора:

Всеки знае, че не трябва да се качвате в асансьор с непознати и че е по-добре да го напуснете, ако някой подозрителен влезе след вас. Превърнете в навик заставането с гръб към част от стената, където са разположени бутоните. По-добре да ги натиснете вие, отколкото да оставите спътника ви да спре асансьора и да заседнете с него между етажите.

13. В колата:

Както при асансьора, има начини да предотвратите нападение в кола. В допълнение към стандартното правило да не влизате в автомобил с непознати, може да кажете на някого по телефона (или поне да запишете) неговия номер или цвят. Ако нападението все пак се състои, насочете се към уязвимите области на нападателя: слабините, носа и очите.

14. Научете се да оказвате първа помощ.

Възможно е да изпаднете в ситуация, при която вие или някой друг е ранен, а болницата да не е на разположение в момента. В този случай оказването на първа помощ може да спаси живот.

Още няколко полезни съвета:

  • Бъдете нащрек. Смартфонът, музиката в слушалките или навикът да гледате в краката си може да отклоният вниманието ви нападателя. Поглеждайте встрани и назад от време на време. Ако нападателят загуби елемента на изненада, той може да промени решението си да ви нападне.
  • Поддържайте дистанция. Опитайте се да избегнете притискането в ъгъла на всяка цена. Дори това да ви се струва невъзможно, не отстъпвайте. Преместете се в страни и се опитайте да промените траекторията на движение. 
  • Дръжте дланите пред себе си. Това е не само отбранителна позиция (просто се уверете, че ръцете ви са на нивото на брадичката и лактите са наполовина сгънати), но също така и помирителна. Това е начин да кажете: "Успокой се, нека разрешим това с мир". В същото време позволявате на нападателя да разбере, че сте готови да се защитите.

Бягайте. Дори да овладеете всички трикове, няма да се превърнете в супергерой. Не е нужно да използвате физическа сила срещу нападателя. Важно е да излезете жив и здрав от цялата ситуация. Това са вашите 3 непосредствени цели: отделяне от нападателя, дезориентиране на нападателя и бягство от нападателя.

Източник: www.brightside.me
Снимка: www.abc.net.au
По статията работи: Маргарита Добрева

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортНовиниИнтервютаСнимкиПсихологияЗдравни съветиЛюбопитноФизиологияЛайфстайлСоциални грижиОрганизацииНормативни актовеЛеченияБотаника