3 здравни ползи от консумацията на скумрия
Богата на омега-3 мастни киселини и още много ценни хранителни вещества, скумрията е изключително полезна риба. Освен това тя е вкусна, приготвена по разнообразни начини. Вижте 3 причини да я включите в менюто си.
- Предотвратява риска от сърдечни заболявания
Доказано е, че диетата, богата на омега-3 мастни киселини, помага за предотвратяване на сърдечни заболявания. Скумрията е риба, богата на мононенаситени и полиненаситени мастни киселини и ниско наситени мазнини, което намалява риска от сърдечен удар, инфаркт и атеросклероза.
- Понижава риска от диабет
Наличието на мононенаситените мастни киселини в този вид риба помага и за контролиране на кръвната захар. Здравословните мазнини в нея понижат висцералната мазнина, която е един от рисковите фактори за развитието на диабет. Ето защо включването на скумрия в менюто веднъж или два пъти седмично е едно ефективно средство за профилактика на заболяването.
- Контролира нивата на кръвното налягане
Хората, които често консумират месо, са изложени на по-висок риск от развитие на хипертония. Скумрията е богата на калций риба, което от своя страна намаля този риск и помага за поддържане на здравословни нива на кръвното налягане.
Източник: newhealthadvisor.com
Заглавна снимка: jenreviews.com
По статията работи: Росица Раднева
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СТАТИЯТА е свързана към
- Здраво тяло
- Превенция и лечение на болести
- Скумрия - хранителна стойност и ползи за здравето
- Домашно маринована скумрия
- Скумрия плакия
- Печена скумрия с гъби, домати и лук
- Скумрия в доматен сос с лук
- Скумрия с лук на фурна
- Ароматна скумрия на жар с магданоз и лимони
- Печена скумрия в буркан
- Предястие от мраморна скумрия с орехи, моркови и лук
- Някои видове риба могат да навредят на здравето ни
Коментари към 3 здравни ползи от консумацията на скумрия