Начало Съвети Околна среда и бит Мода и облекло 3 начина да се справим с хлъзгавите подметки

3 начина да се справим с хлъзгавите подметки

3 начина да се справим с хлъзгавите подметки - изображение

Случвало ли ви се е да си вземете нови обувки и да се окаже, че подметките им се хлъзгат? Понякога причината е, че обувките все още не са носени навън, но друг път подметките просто нямат достатъчно добър грайфер. Това може да доведе до рисковани ситуации, а с идването на зимните месеци е още по-важно да бъдем здраво стъпили на земята.

За да избегнете подхлъзване в неподходящ момент, може да опитате няколко лесни трика, с които да подобрите сцеплението на подметките.

1. Изтъркайте

Често новите обувки се хлъзгат, защото все още не са използвани достатъчно, за да се създаде естествено изтъркване и грапавост на подметките. Когато материята е в контакт с по-груби повърхности като бетон и чакъл, върху нея започват да се образуват малки драскотини и вдлъбнатини, подобряващи сцеплението при ходене.

  • Използвайте шкурка, с която да минете гладките области от подметката, където пада тежестта на ходилото. Така лесно може да създадете малко по-грубо и текстурирано усещане, подобрявайки контакта на подметките със земята.

Шкурка

  • Ако не разполагате с шкурка, може да използвате пила за нокти. За най-добър ефект е препоръчително да е метална.

2. Лак за коса

Ако търсите перманентно решение на проблема, добър вариант са спрейовете за хлъзгави подметки, които се продават в по-големите магазини за обувки. Но ако не разполагате с такъв разтвор, може да опитате с обикновен лак за коса. Нанесете добър слой върху подметката и изчакайте минута да изсъхне. Този метод помага при хлъзгави подметки, но е необходимо да се повтаря на определен период от време, защото лакът постепенно пада.

Лак за коса

3. Текстилна боя

Този вид боя се използват за създаване на декорации върху дрехи и може да се намери в арт магазините. Тя е подходяща за обработка на подметки, защото, за разлика от други бои, има по-голяма издръжливост и стои релефно върху гладки повърхности. Изберете нюанс, който да пасва на цвета на обувките, и разнесете в областта под пръстите и на петите. Това би трябвало да подобри сцеплението и да издържи по-дълго от лака за коса, но все пак след време ще е необходимо да повторите нанасянето.

Текстилна боя

Редактор: Гергана Стоева
Източници: bustle.com / wikihow.com
Снимки: ilovetocreate.com / treadlabs.com / chemistryworld.com / thriftyfun.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛайфстайлСнимкиЛюбопитноНовиниСпортРецептиЛечения