Начало Съвети Околна среда и бит Хранене и готвене 4 здравословни ползи на антонцианините в червените и сините храни

4 здравословни ползи на антонцианините в червените и сините храни

4 здравословни ползи на антонцианините в червените и сините храни - изображение

Знаем, че плодовете и зеленчуците са полезни, защото съдържат много витамини. А познавате ли другите съставки, които ги правят толкова добри за организма? Освен фибри, минерали и ензими, в техния състав може да намерим ценни антиоксиданти, които ни предпазват от болести, забавят процесите на стареене и стимулират мозъчната дейност.

Сред тях попада и веществото антоцианин, което всъщност е багрилото, отговорно за синия, червения и лилавия цвят на плодовете и зеленчуците. Пигментът има силни антиоксидантни свойства, като оказва благоприятно влияние върху редица важни процеси в тялото. Ето защо антоцианините са толкова полезни и в кои натурални продукти се съдържат:

1. Подпомагат сърдечното здраве

Този вид антиоксиданти спадат към групата на флавоноидите, които се срещат още в зеления чай, виното и какаото и имат много добро въздействие върху сърдечно-съдовата система. Изследванията сочат, че те помагат за понижаване на риска от болести на сърцето, защото допринасят за намаляване на холестерола, кръвното налягане и втвърдяването на артериалните стени. Всекидневният прием на 1-2 порции храни, богати на антоцианини, помага да подобрите сърдечните показатели и да се предпазите от развиването на хронични проблеми и усложнения.

Червено цвекло

2. Стимулират имунната система

Антиоксидантите неутрализират вредното действие на свободните радикали, които увреждат ДНК-то на клетките и стартират възпалителни процеси в тялото. Антоцианините подсилват имунитета, като засилват защитните сили на организма, влияят положително на хормоналния баланс и увеличават производството на цитокини. Добър пример за това е сокът от бъз, който се използва при простудни и грипни заболявания.

3. Предпазват от туморни образувания

Биофлавоноидите имат противораково действие, защото работят срещу формирането и разпространението на туморни клетки. Лабораторни изследвания показват, че те ефективно ограничават развитието на някои от най-разпространените видове рак, като имат значителен противовъзпалителен и антиоксидантен ефект върху тъканите.

Нар

4. Подобряват физическите и когнитивните способности

Оксидативният стрес е една от водещите причини за дегенерацията на мозъчните дейности с напредването на възрастта. Диетата, богата на антиоксиданти, може значително да забави тези процеси и да подпомогне запазването на паметта, моторните способности и невронните функции. Освен това антоцианините са чудесно допълнение за хора с активен начин на живот, защото съдействат за подобряване на издръжливостта и възстановяването на мускулите.

5. Хранителни източници

Тези полезни антиоксиданти лесно се разпознават по наситените нюанси на синьо, червено и лилаво. Може да ги набавите от плодове като боровинки, касис, малини, нар, череши, грозде, сини сливи и червен портокал. Други полезни източници на веществото са храни като червено цвекло, червено зеле, патладжан, черен и червен боб, червен лук, репички и маслини.

Плодове и зеленчуци

Редактор: Гергана Стоева
Източници: draxe.com / healthyfocus.org
Снимки: freepik.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСъставкиЕ-тата в хранитеБотаникаЗдравни съветиХранене при...ДиетиЛайфстайлРецептиНовиниСпортСнимкиАлт. медицинаЛеченияЛюбопитноИсторияФизиологияИзследванияХрани и ястия