4 начина, по които да заместите майонезата в менюто си
Майонезата е вкусен и хранителен сос, който обаче е и доста калоричен. В домашни условия тя се приготвя от пресни яйца и солидно количество растително олио. Но ако често страдате от повишени нива на холестерол в кръвта, консумацията на този деликатес не е препоръчителна за вас. За да не се лишавате от вкусен и полезен сос за гарниране на различни ястия и салати, вижте следните варианти, по които може да заместите майонезата в менюто си:
- Направете си смес от заквасена сметана и горчица на вкус (например към 200 грама заквасена сметана добавете 1 супена лъжица горчица).
- Ако лекарят ви е препоръчал като цяло да ограничите мазнините, а не само яйцата, си пригответе сос от нискомаслено кисело мляко (150 грама), 3 скилидки чесън и 3 супени лъжици зехтин. За да стане по-плътен соса, може предварително да изцедите цяла кофичка кисело мляко и да използвате само получената гъста част.
- Друга подходяща смес, вместо майонеза, е 1 чаена чаша кисело мляко, 100 грама извара, 2 супени лъжици горчица, щипка сол, кимион и други подправки на вкус.
- Ако не разполагате с кисело мляко и извара, смесете 100 грама заквасена сметана с 1 скилидка чесън, сока от половин лимон и магданоз на вкус.
СТАТИЯТА е свързана към
- Околна среда и бит
- Хранене и готвене
- Салата от цвекло с майонеза, чесън и орехи
- Веган майонеза от нахут
- Майонеза – хранителен състав, ползи и вреди за здравето
- Салата от рулца от раци с калмари, яйца и маслини
- Майонеза с босилек и чесън
- Салата от рулца от раци с домати, майонеза и чесън
- Вегетарианска руска салата
- Здравословна веган майонеза
- Пилешки дробчета в сос от сметана и майонеза
- Домашна майонеза с печен чесън
Коментари към 4 начина, по които да заместите майонезата в менюто си