Начало Съвети Здраво тяло Нетрадиционно 5 предимства на сауната и как и кога е добре да я използвате

5 предимства на сауната и как и кога е добре да я използвате

5 предимства на сауната и как и кога е добре да я използвате - изображение

Думата "сауна" е с финландски произход, но използването на сауна е част от много култури и народни медицини от хиляди години. Препоръчителната температура в нея е 70-100°C, а престоите вътре обикновено траят около 5-10 минути, разделени от периоди на охлаждане и прием на течности.

Вижте някои от основните ползи, които можете да извлечете от сауната.

1. Укрепва сърдечносъдовата система

В рамките на няколко минути температурата на кожата се повишава до 40°C и започва процес на потене, чрез който организмът се изчиства от токсини. Повишават се кръвният поток и сърдечната честота. По време на престоя кръвното налягане може да остане непроменено, да се увеличи или намали. При редовното използване на сауна (около 2 пъти седмично) то би могло трайно да се понижи при хора с хипертония.

2. Подобрява състоянието на белите дробове

Сауната намалява опасността от конгестия на белите дробове и оптимизира тяхната функция. При хора с хроничен бронхит и астма се наблюдава подобряване на дишането.

3. Въздейства благоприятно върху кожата

Използването на сауна не причинява изсушаване на кожата и я прави гладка и мека. Има положителен ефект при хора, засегнати от псориазис. Също така сауната спомага за намаляване нивото на себум по лицето, което понижава и предотвратява образуването на акне.

4. Помага при мигрена и главоболие

Проучване, проведено в Нова Зеландия, сочи, че сауната облекчава хронична мигрена. Участниците са били изпитвани в продължение на 56 дни, като са посещавали сауна три пъти седмично в продължение на 20 минути.

5. Стимулира имунната система

Редовното използване на сауна засилва имунната система и повишава броя на левкоцитите (белите кръвни телца). Също така тя оказва благоприятен ефект върху тялото след усилена физическа активност, като отпуска мускулите и спомага за освобождаване от образувалата се в тях млечна киселина.

сауна

Методът за детоксикация на Хъбард

Този режим се състои от упражнения, употреба на сауна и прием на добавки, съдържащи витамини и минерали. Целта му е да детоксикира организма, да възстанови оптималната функционалност на тялото и имунната система. Използването на метода на Хъбард за справяне с неблагоприятните последици за здравето също дава положителни резултати и доказателства, че програмата работи успешно, след като е приложена при хора, засегнати от инцидента в Чернобил.
Също така той е приложен и при наркозависими хора, като резултатите са елиминиране на кокаиновите метаболити в потта и урината и възстановяване на обичайните процеси в тялото за период до пет седмици след започване.

Кога и как да използвате сауната

Целта на влизането в сауна е тялото да отделя пот, така че върху себе си е необходимо да имате най-много бански костюм и/или хавлия. Добре е да разполагате и с втора кърпа, която да използвате след охлаждащия душ, който се прави между отделните престои в сауната. Обичайната практика е престой в сауната от 5-10 минути, охлаждане и почивка за около 20 минути. След това повтаряйте отначало толкова често, колкото желаете, точно както и самите посещения на сауна нямат установен брой.

И все пак, на фона на ползите и предимствата, които предлага сауната, съществуват и препоръки кога тя не би трябвало да се използва:

  • Когато влизането е непосредствено след хранене. Препоръчително е да е изминал поне един час от приема на храна.
  • Когато имате повишена телесна температура.
  • Сауната не се препоръчва и на бременни жени, деца и възрастни хора.
  • Хора, страдащи от хипертония, респираторни заболявания и астма, е необходимо да се консултират с лекар, преди посещения в сауна.

 

По статията работи: Даниела Дамянова
Източник: wakeup-world.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлИсторияСпортЛюбопитноЗдравни съвети