Начало Съвети 5 причини да не изключвате мазнините от храненето

5 причини да не изключвате мазнините от храненето

5 причини да не изключвате мазнините от храненето - изображение

Мазнините са жизненоважни за поддържането на основните функции на организма и регулацията на хормоните. Те са нужни за абсорбирането хранителни вещества и предаването на сигнали между невроните. Още от древността естествената диета на хората е съдържала животински и растителни мазнини и това е благоприятствало тяхното развитие и жизненост.

Вместо да ги изключвате изцяло от менюто си, избягвайте преработените и пържените храни. Вижте как натуралните мазнини не само няма да навредят на режима ви, но дори ще подсилят метаболизма.

1. Есенциални мастни киселини
Балансът на Омега-3 и Омега-6 мастни киселини в тялото влияе на редица процеси, включително настроението, сърдечното здраве и клетъчните функции. Понеже тези мазнини не се произвеждат естествено в тялото, е нужно да ги набавяме чрез храни или добавки.

2. Мозък и неврони
Мозъкът също съдържа голямо количество есенциални мазнини. Те са част от миелиновата обвивка на нервните клетки, която им позволява да предават помежду си електрически сигнали.

3. Усвояване и транспорт на витамини
Някои изключително важни витамини като А, D, E и K са мастноразтворими. Това означава, че се нуждаем от мазнини, за да можем да ги преработим. Те ни помагат успешно да транспортираме и абсорбираме витамините, приети с храната.

Мазнини

4. Хормони
Мазнините са необходим елемент за производството на хормони. Те съдействат за регулацията на процесите в организма и са особено важни за жените, при които се наблюдават промени и дори спиране на месечния цикъл при намаляване на мазнините в тялото.

5. Кожа и вътрешни органи
Мазнините са част от мембраната на клетките и също така покриват и защитават вътрешните органи. Освен това те подхранват кожата и спомагат за поддържането на здравословния й външен вид.

По статията работи: Гергана Стоева
Източници: eatbalanced.com / thankyourbody.com / askdrsears.com
Снимки: eatthis.com / mountainx.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ТестовеЛюбопитноХранене при...СъставкиДиетиЗдравни съветиРецептиСнимкиФизиологияИсторияНовиниСпортБотаникаЛеченияПсихологияЛайфстайлИнтервютаАлт. медицина