Начало Съвети Околна среда и бит Спорт и свободно време 7 вида списъци, които е добре да притежавате, и ползите от тях

7 вида списъци, които е добре да притежавате, и ползите от тях

7 вида списъци, които е добре да притежавате, и ползите от тях - изображение

Съставянето на различни списъци ви помага да бъдете по-организирани и да оптимизирате времето си в личния и в професионалния си живот. Те са ефективни както за планиране на настоящото ежедневие, така и за планиране на по-далечни седмици и месеци. Биха ви улеснили значително, тъй като можете да разделяте сложни задачи на по-малки и да ги изпълнявате поетапно, до достигане на крайната цел.

Класификациите на списъците са твърде разнообразни, но има някои видове, които са общовалидни и препоръчителни за всички. Вижте 7 от тях.

1. Списък с творчески идеи

списък с идеи

Много трудно е да се вкарат в рамки такива спонтанни и непредсказуеми процеси, каквито са творческите. Но понякога, дори един талантлив човек, не достига до свежи и нови идеи. А те трябва да се създадат. В този случай, предварително създадени оригинални, ценни идеи, мисли и констатации ще ви помогнат да се справите с моментния стадий на затишие. Записвайте неща, които ви харесват, доближават се до вашата същност или биха могли да са ви полезни в различен и подходящ за тях период от време.

2. Списък с книги, които трябва да прочетете

Списък с книги

В него напишете всяка книга, за която чуете, за която получите препоръка от приятели, познати, роднини, или просто ви хареса описанието към нея, но в момента нямате възможност да я прочетете. Също така съставете графа, в която да отбелязвате и вече прочетените. Срещу всяко заглавие вписвайте собствените си впечатления от книгата, въпросите, които сте си задали, докато я четете, както и идеи и цитати от нея, които са ви допаднали.

3. Списък с интересни събития от живота ви

Списък с интересни събития

Този списък е уникален. Включете в него не само интересни събития, а и красиви места и дестинации, на които сте били. Ако нямате възможност за такъв списък, или пък той би бил много по-кратък, отколкото желаете, то значи е време да направите някаква промяна и да внесете повече ярки и вълнуващи преживявания в живота си. Дори някога, когато изпаднете в меланхолично настроение, списъкът ще ви е от полза. Той ще ви накара да се усмихнете и ще ви вдъхнови.

4. Списък с текущи задачи

текущи задачи

Да, навярно този вид списък ви се струва банален, но всъщност е изключително необходим, за да организирате ежедневието си пълноценно. Той действа като дисциплиниращо и напомнящо средство. Същевременно, когато в края на деня го погледнете и видите, че сте отметнали всички належащи задължения, ще се чувствате удовлетворени от себе си, което пък от своя страна би могло да въздейства мотивиращо да продължите да развивате своите отговорност и изпълнителност.

5. Списък с филми

Списък с филми

Както при списъка с книги, така и тук е добре да вписвате филмите, които искате да гледате или са ви били препоръчани, и тези, които вече сте гледали, плюс отбелязване на любими сцени, идеи и реплики от тях. Когато имате свободно време и сте предразположени към гледане на филми, списъкът ще ви спести губенето на време в търсене на подходящи такива.

6. Списък с желания

Списък с желания

До списъка с желания не трябва да има достъп никой друг, освен вас. Поддържайте го и го допълвайте редовно. Също така, можете да го направите още по-уникален и ценен, прилагайки снимки, утвърждаващи мисли и цитати. Този списък ще ви бъде от помощ в процеса на личностно развитие и на умението ви да бъдете целенасочени. Отмятайте тези желания, които вече сте постигнали и на тяхно място винаги слагайте нови.

7. Списък със забрани

Списък със забрани

Забраните трябва да бъдат определени единствено от вас самите, което ги прави строго различни и индивидуални. Например, можете да си забраните да пушите цигари, да не пиете повече от два алкохолни коктейла на ден, да не слушате клюки, да не прекарвате време с хора, които не са ви приятни, и всичко останало, което смятате, че би било ползотворно за вас.

Накрая, вижте още няколко вида списъци, които могат да направят живота ви по-приятен и забавен:

  • Списък с неща, които сте направили за първи път;
  • Списък с причини за усмивка;
  • Списък с места, които искате да посетите;
  • Списък с извършени от вас добри дела;
  • Списък с благодарности (на кого и за какво сте благодарни).

 

По статията работи: Даниела Дамянова
Източник: zhenskoe-mnenie.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлНовиниСпортСнимкиРецептиЛюбопитноСоциални грижиЗдравни съветиНормативни актове