Начало Съвети Здраво тяло За детето 7 неща, които никога не трябва да казвате на вашите деца

7 неща, които никога не трябва да казвате на вашите деца

7 неща, които никога не трябва да казвате на вашите деца - изображение

Да бъдеш родител изисква отговорност, дори когато става въпрос за подбиране на думи. Неволно произнесените фрази могат да променят детския мироглед или да изградят нисък морал. Научете изразите, които оказват негативно влияние върху умственото развитие на децата и ги заменете с други по-добри.

1. "Трябва да слушаш възрастните."

 • Когато чува това, детето си мисли: "Всички възрастни са умни и добри. Трябва да правя това, което ми казват." Тази фраза е опасна, защото малчуганът започва да се доверява на всички възрастни, включително на непознати и не очаква нищо лошо от тях.
 • Правилната фраза: "Трябва да слушаш родителите си." Това помага на детето да развие критично мислене и здравословно недоверие към непознати.

2. "Спри да плачеш."

 • Когато чува това, детето си мисли: "Лошо е да показвам емоции. Ще ми се карат, защото плача." То може да порасне мълчаливо и затворено. Латентните емоции рано или късно се проявяват в агресия или сълзи.
 • Правилната фраза: "Кажи ми какво те притеснява?" "Защо плачеш?" Ако детето падне или се нарани, опитайте с думите: "Плачеш, защото те заболя или защото си уплашен?" По този начин може да провокирате разговор, който да помогне на малчугана да идентифицира своите емоции.

3. "Не бъди алчен!"

 • Когато чува това, детето си мисли: "Трябва да споделям всичко. Нищо не е мое." С течение на времето тези мисли се превръщат в жертвено поведение. То няма да може да защити своите ценности и притежания, защото вярва, че не е достоен за тях.
 • Правилната фраза: "Би ли позволил на това момче да играе с твоята играчка за малко?" Дайте възможност на детето само да взима решения. Ако то е против споделянето, тогава не настоявайте.

4. "Кой те научи на това?" (за някоя беля)

 • Когато чува това, детето си мисли: "Моите родители не знаят, че аз направих това." То започва да вярва, че може да остане безнаказано, ако прехвърли вината на някой друг.
 • Правилната фраза: "Защо направи това?" По този начин може да разберете дали детето го е направило само или е било подтикнато от някой друг. Дайте му възможност да обясни своите действия.

5. "Виж това очарователно момиче."

 • Когато чува това, детето си мисли: "Аз съм по-лош от другите. Няма смисъл да се опитвам да правя нещо. То няма да работи." Сравняването с другите влияе негативно върху самочувствието на детето. То започва да си мисли, че никога няма да постигне нищо.
 • Правилната фраза: "Обичам те! Ти също може да го направиш." Обърнете внимание на способностите на детето и покажете, че вярвате в него. Не забравяйте, че то е уникално и притежава свой собствен талант.

6. "Ще говорим у дома."

 • Когато чува това, детето си мисли: "Моите родители може да ме наранят. Те не ме харесват. Не искам да се прибирам у дома." Родителите вече не обичат, а заплашват, а домът се превръща в място, където детето очаква своето наказание.
 • Правилната фраза: "Позволи ми да ти обясня какво точно ме разстрои." Изслушвайки вашата гледна точка, детето се учи да взима предвид чувствата ви и следователно да размишлява върху своите бъдещи действия.

7. "Твърде малък си да мислиш за това."

 • Когато чува това, детето си мисли:"Искам да знам! Ще попитам някой друг!" Ако то задава неудобни въпроси, но не получава нужната информация, може да я намери в лицето на човек, който е по-малко компетентен.
 • Правилната фраза:"Не мога да ти отговоря сега. Имам нужда от малко време." Не отпращайте детето. Ако то ви задава въпрос, опитайте се да му отговорите. По този начин може да изградите авторитет и да не губите неговото доверие.

Източник: www.brightside.me
Снимка: www.parents.com
По статията работи: Маргарита Добрева

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиПсихологияЛюбопитноОрганизацииЛайфстайлСоциални грижиСнимкиИнтервютаОбразованиеНовиниАнкетиНормативни актовеАлт. медицинаРецептиСпортТестовеИсторияХранене при...ЗаведенияСпециалистиИзследванияКлинични пътекиЛеченияБотаника