Начало Съвети Здраво тяло За детето 9 неща, които може да направите, за да предотвратите нощно напикаване при деца

9 неща, които може да направите, за да предотвратите нощно напикаване при деца

9 неща, които може да направите, за да предотвратите нощно напикаване при деца - изображение

Независимо от факта, че сте научили детето да използва гърне от малко, нощното напикаване все още се случва при малчуганите на възраст между 4 и 7 години. Близо 15% от тях намокрят леглото поне два пъти седмично. Така че, ако това все още се случва на вашето дете, моля, не забравяйте, че е напълно нормално и има няколко неща, които да направите, за да се опитате да го предотвратите в бъдеще.

1. Намалете броя на напитките преди лягане

За да предотвратите прекомерното напълване на детския пикочен мехур през нощта, е важно да контролирате количеството течност, което малчуганите приемат късно следобед и преди лягане. Позволете им да консумират достатъчно напитки сутрин и по време на обяд, след което бавно намалете техния брой, докато деня напредва. Също така е от съществено значение детето да ходи до тоалетна всяка вечер преди лягане. Превърнете това в негова ежедневна рутина.

2. Избягвайте някои храни, които могат да раздразнят пикочния мехур

Съществуват определени храни, които могат да раздразнят пикочния мехур на малките деца и да причинят "инциденти" по време на сън. Такива са киселите плодове. Избягвайте приема на натурални сокове, които съдържат лимон, портокал, ананас, ябълка или червена боровинка преди лягане.

Ограничете консумацията на прясно и кисело мляко. Млечните продукти могат да накарат вашето дете да се чувства сънено и да не се събужда, когато пикочният мехур е пълен. Също така е хубаво да преустановите приема на чай, горещ шоколад и газирани напитки, които съдържат прекомерно количество захар и кофеин.

3. Създайте навик за ходене до тоалетна през нощта

Децата спят дълбоко, затова е много трудно да се събудят, когато техният пикочен мехур е пълен. Основната идея тук е да ги вдигнете от леглото, за да отидат до тоалетна. По този начин може да ги научите да бъдат по-бдителни и да се събуждат сами, за да ходят до съответното място.

Наблюдавайте по колко пъти детето посещава тоалетна през деня. Това може да ви помогне да разберете колко често да го събуждате. Например, ако ходи до тоалетна 7 пъти дневно, трябва да го вдигате на всеки 3 часа. След това на всеки 4 часа. И накрая веднъж вечер. Когато измине една седмица, без да намокря леглото, спрете. То ще започне да се събужда само, за да отиде до тоалетна.

4. Удвоете приема на магнезий

Според изследване, проведено от Националния институт по здравеопазване (САЩ), децата могат да страдат от нощна енуреза (намокряне на леглото), свързана с недостиг на магнезий в тялото. Липсата на този минерал оказва влияние върху нервната система. Ето защо малчуганите не знаят кога трябва да отидат до тоалетна.

Няма нужда да давате хранителни добавки на малчугана. Просто включете храни, богати на магнезий, в неговата диета. Такива са тофу, сусам, банан, авокадо, сьомга и бобови растения.

5. Водете си дневник

Както всеки лекар би препоръчал в случаи, които се повтарят отново и отново, важно е да си водите дневник и да следите всичко, което се случва по време на деня. По този начин може да наблюдавате навиците, дейностите, приема на храни и напитки, както и емоционалното и психическото здраве на детето.

Воденето на дневник помага да разберете какво може да предизвика внезапно нощно напикаване. Може би храната причинява дразнене или напитката предизвиква реакция на нервната система. Важно е да описвате всичко всеки ден, за да намерите основната причина за нощното напикаване.

6. Говорете с вашето дете

Разговаряйте с вашето дете за неговите чувства. Не е задължително да бъдат свързани с нощното напикаване, а с емоционалното състояние като цяло. Ако преминава през житейска промяна като ново училище или друга подобна ситуация, която може да доведе до стрес и тревожност, вероятно това е причината за нощното напикаване. Но няма проблеми, тя ще изчезне, когато детето свикне със ситуацията. Междувременно, карайте го да се чувства подкрепено, а не смутено. Нека знае, че сте там заради него.

7. Снабдете се с аларма за нощно напикаване

Понякога алармата за нощно напикаване може да бъде решение на ситуацията. Това устройство се прикрепя към бельото и започва да звъни, когато засече влага. Има шанс алармата да не събуди вашето дете. Но може да направи това с вас.

След като чуете алармата, събудете детето и го заведете в банята. По този начин може да се научи само да става от леглото посред нощ и да ходи до съответното място.

8. Дайте му награда

Много е важно да подкрепяте детето и да го възнаграждавате за дейностите, които може да контролира. Нощното напикаване не е сред тях. Така че, ако го възнаграждавате за това, че леглото е останало сухо за няколко вечери, може да окажете негативно въздействие върху неговата психика и да го накарате да се чувства така, сякаш се е провалило на следващата. Дайте му награда, свързана с нещата, които му помагат да избегне нощното напикаване, като например:

  • Пиенето на вода сутрин и избягването на течности вечер.
  • Консумацията на храни с високо съдържание на магнезий.
  • Ходенето до тоалетна преди лягане.

9. Мотивирайте го чрез прехвърляне на отговорност

Много е важно да мотивирате вашето дете да бъде отговорно и независимо до известна степен. Ако е намокрило леглото за една нощ, вместо да го оставяте да седи, да се чувства виновно и да се срамува, докато почиствате, покажете му спокойно и приветливо как да смени чаршафите и го помолете да ви помогне.

Кажете на детето да сложи дрехите, които носи, в пералнята. Позволете му да ви помогне с прането. По този начин малчуганът ще се научи да цени и да бъде по-отговорен, когато става въпрос за поддържане на чистота и хигиена.

Кога да се консултирате с лекар

Както споменахме в началото, нощното напикаване е напълно нормално, но в някои случаи трябва да се консултирате с лекар, когато нещата не се подобряват с течение на времето.

Консултирайте се с лекар, ако:

  • Ако вашето дете се напикава както през деня, така и през нощта, и е навършило 5-годишна възраст.
  • Ако намокря леглото всяка вечер и е над 7-годишна възраст.
  • Ако са минали са няколко месеца, без детето да се напикава, а след това изведнъж започва да го прави и е над 5-годишна възраст.

Редактор: Маргарита Добрева
Източник: brightside.me
Снимка: sleep.org

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиХранене при...Алт. медицинаБотаника