Начало Съвети Околна среда и бит Здрави по време на пътуване 8 шофьорски навика, които повреждат колата и изцеждат портфейла

8 шофьорски навика, които повреждат колата и изцеждат портфейла

8 шофьорски навика, които повреждат колата и изцеждат портфейла - изображение

Колкото по-дълго време карате кола, толкова повече навици за шофиране придобивате. За съжаление, не всички от тези навици са добри. Освен това, колкото по-опитни ставате, толкова по-трудно е да ги разчупите. Това са няколко примера за неразумно шофиране. Надяваме се тази статия да ви помогне да избегнете опасни ситуации и ненужни разходи.

1. Ръка, поставена върху скоростния лост.

Много хора имат навика да поставят ръката си върху скоростния лост, докато шофират. Това не бива да се прави поради няколко причини, като най-очевидната е, че и двете ръце трябва да бъдат върху волана. Друг вреден ефект е, че такъв малък, но постоянен натиск на скоростната кутия измества синхронизаторите и зъбните колела. Това води до проблеми с превключване на предавките.

2. Зареждане с гориво при почти празен резервоар.

Когато колата не се използва, механичните примеси се натрупват в резервоара за гориво и се утаяват на дъното. Мръсотията влиза в горивната помпа и филтрите, причинявайте повреда. По време на зимните месеци не забравяйте да оставяте резервоара поне наполовина пълен с гориво, за да избегнете образуването на големи количества кондензат. При студени условия, наличието на вода в резервоара може да доведе до деформация и други проблеми.

3. Често спиране.

"Поддържай дистанция и се слей с трафика." На това ни учат по време на шофьорските курсове. Но ако често спирате безпричинно, е по-добре да отделите стабилна сума пари за смяна на спирачни дискове и накладки. За да избегнете неприятни инциденти, не забравяйте да проверявате маркучите на спирачната система за течове, както и за нивото на спирачната течност.

4. Пренебрегване на подозрителни звуци.

Леките скърцащи звуци и други необичайни шумове могат да бъдат признак на неизправност. Много шофьори са склонни да игнорират тези знаци. В резултат на това техните коли често се разпадат по средата на пътя. Ако вашият автомобил започне да издава неестествени звуци, не забравяйте да поставите правилна диагностика, за да идентифицирате проблема и да се справите с него навреме.

5. Пренебрегване на ръчната спирачка.

Когато паркирате кола с автоматична трансмисия по наклон, цялата тежест пада върху зъбното колело на изходящия вал на скоростната кутия. За да паркирате успешно, задръжте крачната спирачка и превключете на "паркиране". След това дръпнете ръчната спирачка и бавно освободете крачната.

6. Не вдигайте високи обороти при студен двигател.

Повечето съвременни двигатели не се нуждаят от загряване. Но трябва да припомним, че докато индикаторът не покаже работната температура, двигателят не бива да се развърта при повече от 2000 оборота. В студени условия е препоръчително той да работи в продължение на 1-2 минути, преди да бъде пуснат в действие.

7. Държите крака си върху спирачката, докато шофирате по надолнище.

Много шофьори са склонни да държат крака си върху спирачния педал, докато шофират по надолнище, за да бъдат готови да спрат във всеки един момент. Това води до прегряване на спирачната система и износване на спирачните накладки и дискове. Правилното нещо, което трябва да направите, е да преминете на по-ниска предавка, задействайки спирачната сила на двигателя.

Източник: www.brightside.me
Снимка: www.yourmechanic.com
По статията работи: Маргарита Добрева

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноСоциални грижиСнимкиИзследванияАнкетиЛайфстайлСпортНовини