Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Съвети Околна среда и бит Хранене и готвене Как правилно да изгасим содата, когато правим кекс, баница или хляб?

Как правилно да изгасим содата, когато правим кекс, баница или хляб?

от 24 фев 2014г., обновено на 01 фев 2017г.
Как правилно да изгасим содата, когато правим кекс, баница или хляб? - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Обикновено добавяме сода бикарбонат в тестото за кекс, баница или хляб, за да ни послужи като натурален набухвател. Благодарение на нея се отделя достатъчно количество въглероден диоксид за повдигане на тестото, без да използваме други изкуствени набухватели, към които може да проявим алергична реакция. За целта трябва да "изгасим" содата с някаква киселина - оцетна (оцет) или лимонена (лимонтузу). При взаимодействие с киселина, содата се превръща в карбонат и вода. При тази реакция се отделя газ (въглероден диоксид), заради което всъщност бухва тестото. Но как по най-правилния начин да изгасим содата?

Към брашното добавете количеството сода, посочено в рецептата. С добавянето на вода, мляко или друга течност към брашното, добавете и малко оцет или лимонов сок. Бързо разбъркайте и сложете да се пече, за да протече ефективно реакцията. Ако използвате лимонтузу, може да го прибавите в сухо състояние към брашното, заедно със содата.

Забележка: Не се опитвайте да залеете содата с оцет предварително, тъй като реакцията протича, преди да сте добавили сместа към тестото и целият въглероден диоксид отива във въздуха.

Още по темата:
  • Комбинирайте чай от лайка със сода, за да излекувате болното си гърло Комбинирайте чай от лайка със сода, за да излекувате болното си гърло
  • Лекувайте ангината с гаргара от сода и лимон Лекувайте ангината с гаргара от сода и лимон
  • Облекчете хемороидите с разтвор от сол и сода Облекчете хемороидите с разтвор от сол и сода
  • Бърз лек със сода и мед срещу болезнените афти Бърз лек със сода и мед срещу болезнените афти
3.6/5 7 оценки

Продукти свързани със СТАТИЯТА

СОДА БИКАРБОНАТ БЕЗ АЛУМИНИЙ 250 г ЗДРАВНИЦА
5.18лв. / 2.65 €

СОДА БИКАРБОНАТ БЕЗ АЛУМИНИЙ 250 г ЗДРАВНИЦА

ХАЙТМАН ПЮР ЧИСТА ТЕЧНА СОДА 750 мл
7.60лв. / 3.89 €

ХАЙТМАН ПЮР ЧИСТА ТЕЧНА СОДА 750 мл

СОДА БИКАРБОНАТ БЕЗ АЛУМИНИЙ 500 г ЗДРАВНИЦА
6.74лв. / 3.45 €

СОДА БИКАРБОНАТ БЕЗ АЛУМИНИЙ 500 г ЗДРАВНИЦА

ХАЙТМАН ПЮР ЧИСТА КИСЛОРОДНА БЕЛИНА 350 г
9.20лв. / 4.70 €

ХАЙТМАН ПЮР ЧИСТА КИСЛОРОДНА БЕЛИНА 350 г

СОДА ЗА ПИЕНЕ таблетки * 30 НИКСЕН
2.83лв. / 1.45 €

СОДА ЗА ПИЕНЕ таблетки * 30 НИКСЕН

СОДА БИКАРБОНАТ 300 гр.
4.30лв. / 2.20 €

СОДА БИКАРБОНАТ 300 гр.

Коментари към Как правилно да изгасим содата, когато правим кекс, баница или хляб?

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Как правилно да изгасим содата, когато правим кекс, баница или хляб?
    www.framar.bg 
    на 17 October 2025 в 06:43
    Коментирайте "Как правилно да изгасим содата, когато правим кекс, баница или хляб?"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Околна среда и бит
  • Хранене и готвене
  • Известната в целия свят рецепта с лимон и сода против рак и още практически съвети
  • Комбинирайте чай от лайка със сода, за да излекувате болното си гърло
  • Сода бикарбонат - скъпоценният бял прах
  • Лекувайте ангината с гаргара от сода и лимон
  • Облекчете хемороидите с разтвор от сол и сода
  • Бърз лек със сода и мед срещу болезнените афти
  • С ориз и сода ще изчистите до блясък стъклено шише, кана, гарафа или ваза
  • Елиминирайте нежеланото окосмяване с помощта на сода
  • Със сода и кислородна вода ще направите чудеса в чистенето
  • Правете инхалации със сода и мед срещу астматичните пристъпи
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
Най-новите публикации
Какви мерки да вземем, за да се подготвим за грипния сезонКакви мерки да вземем, за да се подготвим за грипния сезон

Какви мерки да вземем, за да се подготвим за грипния сезон

от 16 окт 2025г.Прочети повече
Бактерия, причинител на язва на стомаха, може да предпазва от АлцхаймерБактерия, причинител на язва на стомаха, може да предпазва от Алцхаймер

Бактерия, причинител на язва на стомаха, може да предпазва от Алцхаймер

от 16 окт 2025г.Прочети повече
ЕС въвежда по-строги мерки за безопасност на детските играчкиЕС въвежда по-строги мерки за безопасност на детските играчки

ЕС въвежда по-строги мерки за безопасност на детските играчки

от 16 окт 2025г.Прочети повече

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Истини и митове за лъчелечението - говорят специалистите на КОЦ – Пловдив

преди 1 дни, 22 часа и 12 мин.

УМБАЛ „Свети Георги“ с безплатни ваксини срещу COVID-19 и ДТК за бременни през есенно-зимен сезон 25/26

преди 7 дни, 17 часа и 24 мин.
Всички

АНКЕТА

Как се променя нагласата ви спрямо безопасността на ваксините?

Виж резултатите
Още интересни публикации
Сода бикарбонат - скъпоценният бял прах Сода бикарбонат - скъпоценният бял прах

Сода бикарбонат - скъпоценният бял прах

от 12 дек 2022г. Прочети повече
Някои невероятни ползи за здравето от содата за хляб и как да я използваме Някои невероятни ползи за здравето от содата за хляб и как да я използваме

Някои невероятни ползи за здравето от содата за хляб и как да я използваме

от 18 фев 2016г. Прочети повече

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ЦЕНТРУМ МУЛТИФРУТ КИДС ЯГОДА И МАЛИНА желирани таблетки * 60

ЦЕНТРУМ МУЛТИФРУТ ЗА ВЪЗРАСТНИ желирани таблетки * 60

ЦЕЙЛОНСКА КАНЕЛА НА ПРАХ 50 г ЗДРАВНИЦА

ЦЕНТРУМ ЕНЕРГИЯ ЗА ВЪЗРАСТНИ желирани таблетки * 60

ЧЕТКА ЗА ЗЪБИ ФУДЖИ СОФТ ПРОЗРАЧНА

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ФРАКСИПАРИН инжекционен разтвор 0.3 мл * 10

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 окт 2025г. в 17:41:46

ФРАКСИПАРИН инжекционен разтвор 0.3 мл * 10

Коментар на: Станимира Тодорова от 16 окт 2025г. в 17:29:38

СЕРАЗА таблетки * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 окт 2025г. в 17:01:57

ПАНЦЕФ таблетки 400 мг * 10 АЛКАЛОИД

Коментар на: Ирена Младенова от 16 окт 2025г. в 16:48:57

СЕРАЗА таблетки * 30

Коментар на: Петя от 16 окт 2025г. в 16:35:56
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival