Как правилно да изгасим содата, когато правим кекс, баница или хляб?
Обикновено добавяме сода бикарбонат в тестото за кекс, баница или хляб, за да ни послужи като натурален набухвател. Благодарение на нея се отделя достатъчно количество въглероден диоксид за повдигане на тестото, без да използваме други изкуствени набухватели, към които може да проявим алергична реакция. За целта трябва да "изгасим" содата с някаква киселина - оцетна (оцет) или лимонена (лимонтузу). При взаимодействие с киселина, содата се превръща в карбонат и вода. При тази реакция се отделя газ (въглероден диоксид), заради което всъщност бухва тестото. Но как по най-правилния начин да изгасим содата?
Към брашното добавете количеството сода, посочено в рецептата. С добавянето на вода, мляко или друга течност към брашното, добавете и малко оцет или лимонов сок. Бързо разбъркайте и сложете да се пече, за да протече ефективно реакцията. Ако използвате лимонтузу, може да го прибавите в сухо състояние към брашното, заедно със содата.
Забележка: Не се опитвайте да залеете содата с оцет предварително, тъй като реакцията протича, преди да сте добавили сместа към тестото и целият въглероден диоксид отива във въздуха.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СОДА ЗА ПИЕНЕ 500 г НИКСЕН
ГЕОРГАНИКС ПУДРА ЗА ЗЪБИ С ЛЮТИВА МЕНТА 60 мл
НАЗОПЮР КОМПЛЕКТ САШЕТА ЗА НОСНИ ПРОМИВКИ * 20
НАЗОПЮР КОМПЛЕКТ САШЕТА ЗА НОСНИ ПРОМИВКИ * 40
ГЕОРГАНИКС ПУДРА ЗА ЗЪБИ СЪС СЛАДКА МЕНТА 60 мл
АЙУАЙТ КЛАСИК ИЗБЕЛВАЩ КОМПЛЕКТ * 10
СТАТИЯТА е свързана към
- Околна среда и бит
- Хранене и готвене
- Известната в целия свят рецепта с лимон и сода против рак и още практически съвети
- Бърз лек със сода и мед срещу болезнените афти
- Комбинирайте чай от лайка със сода, за да излекувате болното си гърло
- Как да си направите изкуствен сняг от сода за хляб
- Облекчете хемороидите с разтвор от сол и сода
- Елиминирайте нежеланото окосмяване с помощта на сода
- Сода бикарбонат - скъпоценният бял прах
- Лекувайте ангината с гаргара от сода и лимон
- СРЕДСТВАТА, КОИТО НИ ПАЗЯТ ОТ КИСЕЛИНИ
- Почистете белите кецове с кислородна вода и сода
Коментари към Как правилно да изгасим содата, когато правим кекс, баница или хляб?