Как правилно да изгасим содата, когато правим кекс, баница или хляб?

Обикновено добавяме сода бикарбонат в тестото за кекс, баница или хляб, за да ни послужи като натурален набухвател. Благодарение на нея се отделя достатъчно количество въглероден диоксид за повдигане на тестото, без да използваме други изкуствени набухватели, към които може да проявим алергична реакция. За целта трябва да "изгасим" содата с някаква киселина - оцетна (оцет) или лимонена (лимонтузу). При взаимодействие с киселина, содата се превръща в карбонат и вода. При тази реакция се отделя газ (въглероден диоксид), заради което всъщност бухва тестото. Но как по най-правилния начин да изгасим содата?
Към брашното добавете количеството сода, посочено в рецептата. С добавянето на вода, мляко или друга течност към брашното, добавете и малко оцет или лимонов сок. Бързо разбъркайте и сложете да се пече, за да протече ефективно реакцията. Ако използвате лимонтузу, може да го прибавите в сухо състояние към брашното, заедно със содата.
Забележка: Не се опитвайте да залеете содата с оцет предварително, тъй като реакцията протича, преди да сте добавили сместа към тестото и целият въглероден диоксид отива във въздуха.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СОДА БИКАРБОНАТ БЕЗ АЛУМИНИЙ 250 г ЗДРАВНИЦА
АЙУАЙТ КЛАСИК ИЗБЕЛВАЩ КОМПЛЕКТ * 10
СОДА БИКАРБОНАТ БЕЗ АЛУМИНИЙ 500 г ЗДРАВНИЦА
ХАЙТМАН ПЮР ЧИСТА ТЕЧНА СОДА 750 мл
СОДА ЗА ПИЕНЕ таблетки * 30 НИКСЕН
СОДА БИКАРБОНАТ 300 гр.
СТАТИЯТА е свързана към
- Околна среда и бит
- Хранене и готвене
- Известната в целия свят рецепта с лимон и сода против рак и още практически съвети
- Комбинирайте чай от лайка със сода, за да излекувате болното си гърло
- Бърз лек със сода и мед срещу болезнените афти
- Облекчете хемороидите с разтвор от сол и сода
- Как да се отървем от мухъла в дома си без хлорни препарати?
- Елиминирайте нежеланото окосмяване с помощта на сода
- Сода бикарбонат - скъпоценният бял прах
- Лекувайте ангината с гаргара от сода и лимон
- Премахнете петната под мишниците на бялата блуза със сода
- С ориз и сода ще изчистите до блясък стъклено шише, кана, гарафа или ваза
Коментари към Как правилно да изгасим содата, когато правим кекс, баница или хляб?