Направете си преносим хладилник, който работи изцяло без ток

Как да охладим храната си, ако не разполагаме с електричество? Това се превръща в огромен проблем, особено ако сме на къмпинг или пътуваме в топло време. Затова ви предлагаме един много лесен за изпълнение метод, по който всеки може да си направи екологичен преносим "хладилник" в домашни условия или така наречената саксия Зер.
Саксиите Зер са били открити през 2000 година от нигерийския учител Мохамед Бах Абба. Производството и дистрибуцията на саксиите сред бедните е в състояние да донесе хлад на десетки хиляди земеделци, стопани и домакини, като им позволяват да удължат живота на продукцията до 20 дни. За своите усилия Бах Абба е удостоен с награда Ролекс (награда за внасяне на технологии, които променят живота на нуждаещите се хора).
Саксията Зер представлява изпарител - охладител, който се използва в селските райони на Африка и Близкия изток, за да запази зеленчуците пресни. Тя се състои от 2 глинени съда, разположени един в друг, които помагат за поддържане на студа в контейнера и действат чрез разпространение на влагата. Когато саксията се постави на ветровито място, за предпочитане на сянка, изпарението на водата охлажда повърхността на глинения съд. При чист и свеж въздух зеленчуците могат да се запазят за няколко седмици, а постоянният бриз може да ги поддържа с температура от 4-5 ºC.
Вземете една малка керамична саксия и я сложете в по-голяма саксия от същия материал. Запълнете пространството между тях с мокър пясък и покрийте отгоре с влажна кърпа или капак.
Когато водата се изпарява, тя "издърпва" топлината със себе си, като по този начин вътрешният съд остава студен.
Така по най-бързия начин ще разполагате с естествен, евтин, лесен за използване и дори преносим "хладилник".
Забележка: Пряката слънчева светлина елиминира всички охлаждащи ефекти.
Коментари към Направете си преносим хладилник, който работи изцяло без ток