Начало Съвети Здраво тяло Нетрадиционно Безопасен ли е чаят от сена и помага ли за отслабване?

Безопасен ли е чаят от сена и помага ли за отслабване?

Безопасен ли е чаят от сена и помага ли за отслабване? - изображение

Сената е билка, която се използва като естествен лаксатив още от древността. Днес тя често се среща под формата на чай и присъства в състава на различни детокс напитки, промотирани като продукти за отслабване. Въпреки тези твърдения, не е препоръчително да поемате изкуствени или натурални лаксативи с цел загуба на тегло.

Билката предизвиква изпразване на чревния тракт, но не е научно доказано, че има реален ефект върху теглото. Тя временно прочиства системата и затова може да се използва като облекчаващо средство при запек или при нужда от прочистване на чревния тракт за медицински изследвания като колоноскопия.

Лаксативите имат свойството да стимулират чревни контракции, които водят до раздвижване и изпразване на системата. Тези свивания се предизвикват от активните химични компоненти антрахинонови гликозиди, познати още като сенозиди. Действието на сената започва 6 до 12 часа след прием. Най-оптимално е да се приема преди лягане, за да може ефектът от билката да бъде на сутринта.

Листа от сена

Не е препоръчително да пиете сена за периоди по-дълги от една седмица. При продължителен прием на билката или завишени дози може да изпитате различни странични ефекти. Те включват спазми, болка, диария, обезводняване и електролитен дисбаланс. Употребата й може да доведе организма до зависимост от лаксативните вещества, така че да имате нередовен стомах, когато ги спрете.

Освен това лаксативите предизвикват бързо извеждане на течностите от тялото и е необходимо да увеличите приема на вода, за да избегнете дехидратация и дисбаланс на електролитите. Това може да доведе до чувство на отпадналост, а също така до намаляване на нивата на калий в тялото. При симптоми като болка и дискомфорт, трябва да се съобрази по-малка доза или по-кратко време за накисване на чая.

Листата от сена нямат пряка вреда върху тялото, когато се използват в модерация. Билката има лаксативно действие, но не е доказано, че води до отслабване. Може да се използва за справяне със запек и еднократни прочиствания на стомашния тракт.

По статията работи: Гергана Стоева
Източници: medicalnewstoday / draxe.com
Снимки: attarayurveda.com / drinkherbaltea.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияДиетиСнимкиЛюбопитноБотаникаЗдравни съветиИсторияЛайфстайлЛеченияРецептиХранене при...Алт. медицинаХрани и ястияСпортПсихологияТестовеНовиниКалкулаториПроизводители