Начало Съвети Здраво тяло Превенция и лечение на болести Вижте 5 здравни ползи от консумацията на стафиди

Вижте 5 здравни ползи от консумацията на стафиди

Вижте 5 здравни ползи от консумацията на стафиди - изображение
Стафидите са сушени гроздови плодове, чиито лечебни свойства са позната от дълбока древност. Те са здравословна храна, която може да добавяте към зърнени храни, салати, тестени изделия и други ястия. Вижте пет здравни ползи от тяхната консумация.
 
1. Те са естествен лек срещу запек.
Стафидите са ефикасно средство против констипация, тъй като съдържат разтворими влакна, които са изсушени, но в стомаха абсорбират вода. По този начин те подпомагат перисталтиката и облекчават запека.
 
2. Сушеното грозде помага срещу анемия.
Стафидите са отличен източник на желязо - основен компонент на хемоглобина, който пренася кислород от белите дробове до клетките и тъканите.  В допълнение те съдържат мед и витамини от групата В,  които играят важна роля за образуването на червените кръвни телца.
 
3. Свалят високата температура.
Стафидите притежават доказани антибиотични и антиоксидантни свойства, които преборват високата температура, облекчават симптомите на вирусни и бактериални инфекции.
 
4. Заздравяват костите.
Приемът на калций е от изключително важно значение за здравето на костите, а съдържанието на ценния минерал в стафидите ги прави добър избор за превенция на остеопороза.
 
5.  Доставят витамин А на организма.
Стафидите са отличен източник на витамин А, който подпомага зрението и  поддържа имунната система. Освен това сушеното грозде съдържа ресвератрол -  антиоксидант, който забавя стареенето на кожата, дарявайки я с блясък и здравина. 
 
Допълнителен съвет: Чаят от стафиди е вкусно природно средство, което може да помогне на тялото за редуциране на високата температура. Ето как да си го приготвите.
 
Източник: stylecraze.com
По статията работи: Росица Раднева

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХрани и ястияЗдравни съветиРецептиЛюбопитно