Начало Съвети Здраво тяло Превенция и лечение на болести Детоксикирайте бъбреците и храносмилателната система с хвойна

Детоксикирайте бъбреците и храносмилателната система с хвойна

Детоксикирайте бъбреците и храносмилателната система с хвойна - изображение

Хвойната е иглолистно растение, чиито семена са богати на антиоксиданти и полезни свойства. Те се използват под формата на подправка, чай и етерично масло, като помагат за почистване на организма от токсини и бактерии. Въпреки че приличат на малки плодове, това всъщност са покрити в месеста обвивка семена, които се могат да се намерят в изсушен вид. Хвойната носи разнообрази ползи за организма, а ето 4 от основните й плюсове за нашето здраве:

1. Подпомага бъбреците

Хвойната е ефикасен диуретик, който помага за изчистване и стимулиране бъбреците. Тя съдейства за изхвърляне на пикочна киселина и съединения, водещи до проблеми като подагра и бъбречни камъни. Семената от хвойна съдържат полезни масла, които засилват филтрацията в бъбреците и помагат за изхвърляне на бактерии от тях и от пикочния мехур. Познати са като дезинфектант на пикочните пътища и помагат при инфекции.

Семена от хвойна

2. Добра за храносмилателна система

Плодовете на хвойната съдържат съединения, стимулиращи жлъчния поток и производството на храносмилателни ензими. Те помагат за облекчаването на киселини и стомашни раздразнения. Хвойната може да се използва още при газове, колит, инфекции или глисти.

3. Богата на антиоксиданти

Много от полезните свойства на хвойната се дължат на високото съдържание на антиоксидантни вещества, които всъщност наброяват 87 вида съединения. Те предпазват организма от вредното въздействие на свободните радикали, а освен това помагат за намаляване на възпаленията и поддържане на добрия вид на кожата.

Сушена хвойна

4. Диабет

Хвойната съдържа активни съставки, които имат сходно действие до това на инсулина в тялото. Тя може да помогне за регулация на кръвната захар и за спадане на повишената глюкоза. Семената от хвойна имат благоприятен ефект, ако се използват като добавка при третиране на диабет от втори тип.

 

Редактор: Гергана Стоева
Източници: indigo-herbs.co.uk / jonbarron.org
Снимки: woodlandessence.com / spiceandvinemerc.com / marthasbathandbody.com / tonsoffacts.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЗдравни съветиБотаникаВидеоХранене при...ДиетиНовиниФизиологияЛюбопитноПатологияНаучни публикацииИзследванияИсторияОрганизацииАлт. медицинаКлинични пътекиСпециалистиЛеченияНормативни актове