Начало Съвети Околна среда и бит Спорт и свободно време Заведете домашния любимец на ветеринар, ако забележите тези 7 предупредителни признака

Заведете домашния любимец на ветеринар, ако забележите тези 7 предупредителни признака

Заведете домашния любимец на ветеринар, ако забележите тези 7 предупредителни признака - изображение

Според скорошни проучвания, хората, които имат домашни любимци, се справят по-добре със стреса и напрежението. Освен това ходят по-рядко на лекар. Но понякога техните котки и кучета също имат нужда от подкрепа, особено ако се случва нещо нередно с тяхното здраве. Ето защо трябва да обърнете специално внимание дори на най-малките промени в поведението на котките и кучетата и незабавно да предприемете необходимите мерки. Представяме ви списък с 7 от най-неприятните симптоми, които могат да ви накарат да повярвате, че вашият домашен любимец се нуждае от медицинско обслужване.

1. Кашлица

Понякога кучето или котката могат да страдат от кучешка кашлица, която да не изисква специално лечение и да изчезне в рамките на две седмици. Все пак, ако тя е постоянна и продължава повече от предвиденото, трябва да посетите ветеринар. Хроничната кашлица може да бъде свързана със сърдечни или белодробни заболявания, дирофилариоза, бронхит, пневмония или тралален колапс.

  • Кучешката кашлица е по-сериозна за кученца, котенца или породи със сплескани муцуни като боксер, булдог, мопс, пекинез, шотландски фолд, британска късокосместа и персийска котка, тъй като техните глави имат необичайна форма, която благоприятства създаването на допълнителни нарушения в дишането.

2. Повръщане

Понякога котките и кучетата могат да повръщат, без да страдат от сериозни здравословни проблеми. Но има случаи, в които това състояние се дължи на бъбречни или стомашно-чревни заболявания, панкреатит и паразитни инфекции.

  • Котките могат да изплюват топка косми от време на време. Но ако повръщат повече от веднъж месечно, трябва да ги заведете на ветеринар.
  • Кучетата също могат да повърнат, ако са яли прекалено много трева или някакъв боклук. Трябва да започнете да се притеснявате, ако започнат да правят това по няколко пъти дневно.

Кръвта в повръщането също е предупредителен знак. Тя показва, че вашият домашен любимец е погълнал остър предмет, който дразни стомаха.

3. Подут корем

Подутият корем може да бъде признак на прекомерна консумация на храна, но понякога показва, че вашият домашен любимец страда от нарушения в храносмилането, перитонит, хормонален дисбаланс и дори вътрешно кървене.

Недиагностицираното необичайно подуване на стомаха може да бъде животозастрашаващо, тъй като оказва допълнителен натиск върху гръдната кухина и затруднява дишането на котката или кучето.

4. Апатия

Ако вашият домашен любимец е активен, но изведнъж спре да играе с вас, това може да бъде признак на здравословен проблем. Слабостта и отпадналостта при котките и кучетата обикновено биват придружавани от всички видове инфекции и сериозни заболявания като диабет, хипогликемия и анемия.

5. Анормално безпокойство

Самото безпокойство не представлява признак на дадено заболяване. То е начин, чрез който домашният любимец показва, че не се чувства добре. Ако котката или кучето изглеждат разтревожени и уплашени, без да има някаква конкретна причина и постоянно ходят, треперят или скимтят, тогава може да страдат от редица здравословни проблеми, включително бяс, краста, синдром на Кушинг или сърдечни заболявания.

6. Необичайна загуба на тегло

Загубата на малко тегло не трябва да се превръща в причина за притеснения. Особено ако домашният любимец се храни добре. Но ако загуби 10% от нормалното телесно тегло, това е признак за по-сериозен здравословен проблем като метаболитно разтройство, бъбречни, чернодробни и невромускулни заболявания или рак.

7. Прекомерно облизване

Облизването при котките и кучетата може да бъде провокирано от редица медицински проблеми. Една от най-честите причини е появата на болка или сърбеж, причинена от бълхи или алергия.

  • Ако кучето облизва странни повърхности, вероятно страда от стомашно-чревни проблеми.
  • Облизването при котките често бива свързано с ментални проблеми като скука, безпокойство или компулсивно разтройство.

По статията работи: Маргарита Добрева
Източник: brightside.me
Снимки: dnainfo.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиСнимкиЛайфстайлЛюбопитноПсихология