Начало Съвети Околна среда и бит Спорт и свободно време Заведете домашния любимец на ветеринар, ако има някои от следните 12 симптома

Заведете домашния любимец на ветеринар, ако има някои от следните 12 симптома

Заведете домашния любимец на ветеринар, ако има някои от следните 12 симптома - изображение

За съжаление, домашните любимци не могат да споделят с нас, когато нещо не е наред. Ето защо добрият стопанин трябва да разпознава симптомите на заболяванията при животните. Това са някои от основните признаци, които показват, че незабавно трябва да заведете домашния любимец на ветеринар, вместо да търсите отговори в интернет.

1. Отказ от хранене.

 

Ако вашият домашен любимец не иска да се храни повече от един ден, това е сериозна причина да посетите ветеринар. Още повече, ако забележите други симптоми като умора, повръщане и отказ от консумация на вода.

 • Липсата на апетит може да бъде признак за различни състояния: инфекция, тумор, стомашни заболявания или паразити. Ветеринарят ще ви каже какво точно не е наред.

2. Екстремна жажда.

Запомнете, че котките и кучетата, които ядат сухи храни за домашни любимци, консумират много повече питейна течност от тези, които се хранят с диетични храни.

 • Следете колко вода пие вашия домашен любимец. Липсата на питейна течност води до дехидратация, докато прекомерното количество от нея е признак на диабет или бъбречни заболявания.
 • Средният обем вода за кучета е около 20-70 милилитра на килограм телесно тегло дневно. За котките той е 60-120 милилитра, заедно с влагата в храната.

3. Вашият домашен любимец се крие.

Всяко животно е различно, но когато вашият приятелски настроен домашен любимец започне да се крие, това е лош знак.

 • Желанието за укриване може да бъде свързано с неразположение, особено ако животното отказва да се храни, има проблеми с ходенето до тоалетна или други симптоми.
 • Друга основна причина е прекомерният стрес
 • Ако една котка се опита да се скрие някъде високо, може би тя е била нападната от бълхи.

4. Внезапна агресия.

Вашият малък привързан приятел изведнъж е станал агресивен? Преди да го накажете, открийте причините за това поведение.

 • Една от тях може да бъде свързана с болка, особено ако животното се ядосва, когато го докоснете.
 • Дентални проблеми, артрит, наранявания, инфекции - това са само някои от състоянията, които могат да променят настроението на домашния любимец и да причинят болка.

5. Често уриниране.

Ако вашата котка или куче започне да използва тоалетната по-често или цветът на урината се промени, не пренебрегвайте това. Още повече ако домашният любимец непрекъснато се опитва да уринира.

 • Не забравяйте, че палетата и старите кучета ходят до тоалетна по-често.
 • Въпреки всичко, някои сериозни здравословни проблеми могат да причинят подобно поведение, като например концентрация на урината, диабет, инфекции на пикочните пътища или бъбречни заболявания.

6. Вашият домашен любимец се ближе прекалено често.

 • Прекомерното самопочистване при котките може да бъде признак за здравословни проблеми. Една от причините е, че зоната, което обработват, е сърбяща или болезнена отвътре. Понякога котките се ближат усърдно поради стрес или тревожност.
 • Ако кучето ви "почиства" зоната между ноктите, опашката или бедрата, това е признак на алергия. Ако домашният любимец ближе необичайни предмети (под или стена) или често навлажнява муцуната си, тогава то може да страда от стомашно-чревно разтройство.

7. Нещо не е наред с очите на вашия домашен любимец.

Зачервените очи, секрецията на зрителните органи или пролапсът на третия клепач са симптоми на вирусни и бактериални инфекции. Например, ако секретът на котешките очи е белезникав, значи става въпрос за вирус, докато жълтият и зеленият цвят разкриват инфекция.

 • Зачервените очи могат да означават още нараняване, алергия, проблем с роговицата или сериозни системни заболявания.

8. Вашият домашен любимец спи по-дълго от обичайното.

 • Котките могат да спят до 13-16 часа дневно и дори повече, ако се чувстват отегчени. Въпреки това, съществуват други причини за продължителен сън: стрес, перитонит, левкоза, лаймска болест и дори кучешки имунодефицитен вирус. Най-добре е да посетите ветеринар.
 • При кучетата прекомерният сън може да показва проблеми с щитовидната жлеза, диабет, инфекции или стрес.

9. Смяна на козината.

 • Болната котка няма сили да се ближе и да поддържа козината си чиста. Една от причините за това е артритът.
 • Ако вашият домашен любимец отделя прекомерно количество козина, това също е проблем. Животното може да страда от кожни заболявания, недохранване, липса на витамини, алергии и дори тумор.

10. Проблеми с дишането.

Ако вашият домашен любимец страда от затруднено дишане, без сериозно физическо натоварване, незабавно го заведете на ветеринар.

 • Това състояние може да бъде опасно и причините за него са многобройни - от течност в гърдите до сърдечни проблеми.

11. Промяна в цвета на венците.

Котките и кучетата обикновено имат розови венци, с изключение на тези, които са родени с черни. Ако забележите промяна в цвета, заведете домашния любимец на ветеринар.

 • Белите венци са признак за кръвозагуба. Червените подсказват за висока температура, инфекция, токсични вещества. Сините венци означават липса на кислород, а жълтите - чернодробни проблеми.

12. Вашият домашен любимец постоянно гледа към стената.

Разбира се, той може да гледа нещо, което ние не виждаме. Но, за съжаление, причината обикновено е много по-сериозна. Синдромът на познавателната дисфункция, конвулсиите или замаяността могат да бъдат симптоми на наранявания по главата, тумори, енцефалит, отравяне, инсулт и други.

Бонус: Как да разберем кога една котка е ядосана?

Трудно може да разберете дали вашият домашен любимец е настроен агресивно. Неговата реакция към вас може да бъде съвсем неочаквана. За щастие, съществува отличителен белег за гняв при котките: техните очи. Обикновено те са широко отворени или леко притворени с тесни и вертикални зеници. Ако зениците са широки и кръгли, това е сигурен знак, че не трябва да докосвате котката точно в този момент.

Източник: www.brightside.me
Снимка: www.merckvetmanual.com
По статията работи: Маргарита Добрева

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛайфстайлЗдравни съветиПсихологияЛюбопитно