Заместете захарта и изкуствените подсладители с естествени алтернативи

Изкуствените подсладители като аспартам, сукралоза и захарин се обсъждат от години по отношение на техните потенциални вредни ефекти. Въпреки че се водят технически безопасни и не съдържат захар, в редица държави са подложени на засилен контрол. Страничните ефекти, свързани с тяхната консумация, изглежда варират от главоболие и лошо храносмилане до глад и дори разстройства на настроението.
Рафинираните захари също не са здравословни. Според клиниката „Кливланд“ трапезната захар е с високо съдържание на калории и не предлага хранителни ползи. За щастие има здравословни и вкусни алтернативи на рафинираната захар, царевичния сироп с високо съдържание на фруктоза и изкуствените подсладители.
>>> По-полезни ли са подсладителите от захарта
Естествени алтернативи
Естествените подсладители всъщност могат да осигурят хранителни вещества и следователно да подобрят здравето. Проучване, публикувано в списанието на Американската диетична асоциация, установява, че консумацията на здравословни подсладители, включително черна меласа, кленов сироп и мед, може да увеличи приема на антиоксиданти и да предложи други ползи за здравето.
Кой е най-здравословният заместител на захарта? Някои експерти предпочитат плодовете, тъй като не съдържат празни калории и захарите се срещат естествено, но това може да бъде въпрос на лично мнение и/или индивидуални здравословни нужди.
Могат ли да бъдат вредни заместителите на захарта? Изцяло зависи от конкретния вид.
Ползите от алтернативите са различни, но едно нещо е общо за тях – идват от природата. Естествените подсладители, наричани още нехранителни подсладители, са тези, които могат да съдържат калории и обикновено доставят някои хранителни вещества. Медът, кленовият сироп и меласата например съдържат полезни компоненти като ензими, витамини, минерали и въглехидрати, които човешкото тяло може да преработи.
11 здравословни подсладителя
Някои естествени подсладители, като банановото пюре и пастата от фурми, осигуряват ползи за здравето, като регулират кръвното налягане и намаляват нивата на холестерол и риска от сърдечни заболявания, благодарение на съдържанието на фибри.
Мед
Медът представлява суперхрана и един от най-добрите естествени подсладители. Той е богат на ензими, антиоксиданти, желязо, цинк, калий, калций, фосфор, витамин В6, рибофлавин и ниацин. Конбинацията от тези основни хранителни вещества помага за неутрализирането на свободните радикали, като същевременно насърчават растежа на добри бактерии в храносмилателния тракт.
>>> Мед от глухарче – природен еликсир в бурканче
Как да използваме
Не гответе или печете с мед. Използвайте го за овкусяване на зърнени закуски и кисело мляко, както и за дресинг на салати.
Много хора използват мед в чая си, но натуралният продукт е един от най-добрите естествени подсладители на кафето.
Ако обичате мед в чая или кафето си, изчакайте, докато напитката стане достатъчно хладка, преди да го добавите. |
Стевия
Стевията се използва от стотици години в Южна Америка за поддържане на здравословни нива на глюкоза и загуба на тегло. Растението е над 200 пъти по-сладко от захарта. Предлага се в течни капки, пакети, разтворими таблетки и смеси за печене.
Интересен факт за стевията е, че не съдържа никакви калории и въглехидрати, както и че няма неприятните странични ефекти.
Как да използваме
За разлика от суровия мед, стевията е устойчива на топлина, така че не се колебайте да я използвате по какъвто начин пожелаете. Не забравяйте обаче, че е 200 пъти по-сладка от захарта, така че не я използвайте в същото съотношение.
Фурми
Фурмите са богати на калий, мед, желязо, манган, магнезий и витамин В6. Плодовете на финиковата палма се усвояват лесно и подпомагат метаболизма на протеини, мазнини и въглехидрати.
Доказателствата показват, че фурмите могат да помогнат за намаляване на лошия холестерол в кръвта и да понижат риска от инсулт.
Как да използваме
Първата стъпка е да направите паста, която може да се използва в съотношение едно към едно в повечето рецепти, за разлика от стевията.
- Накиснете фурмите в гореща вода, докато омекнат.
- Запазете течността, тъй като тя е неразделна част от приготвянето на добра паста.
- Сложете фурмите в кухненския робот, заедно с една супена лъжица от използваната за накисване вода.
- Блендирайте до гладка смес.
- Добавете още вода при необходимост, за да направите гъста паста.
Използвайте пастата от фурми в рецепти за бисквити или торта, за да намалите рафинираната захар и да увеличите хранителните вещества.
Кокосова захар
През последните години все повече хора използват кокосовата захар като предпочитан естествен подсладител поради богатото й минерално съдържание. Също така е богата на полифеноли, желязо, цинк, калций, калий, антиоксиданти, фосфор и други фитонутриенти, което я прави универсална.
>>> По-здравословна ли е кокосовата захар от обикновената
Как да използваме
Може да използвате кокосовата захар във всичките си любими рецепти, тъй като тя може да замени напълно рафинираната захар. Добавете количеството, изисквано в рецептата, към вашия кухненски робот и го разбъркайте, докато получите желаната текстура.
Кленов сироп
Кленовият сироп е един от най-добрите естествени заместители на захарта, защото е изключителен източник на манган и съдържа голямо количество калций, калий и цинк. Богат на антиоксиданти, този изцяло натурален подсладител помага за неутрализиране на свободните радикали и за намаляване на оксидативното увреждане.
Как да използваме
Тъй като кленовият сироп остава стабилен при топлинна обработка, можете да го използвате в почти всички рецепти.
Черна меласа
Органичната черна меласа е много богата на мед, калций, желязо, калий, манган, селен и витамин В6. Доказано е, че меласата от захарна тръстика и цвекло има най-високото фенолно съдържание и антиоксидативна активност.
Как да използваме
Меласата има уникален, богат вкус. Въпреки че мнозина избягват употребата й, черната меласа е перфектен подсладител за маринати. Може дори да направите алтернатива на кафява захар, като добавите две лъжици меласа към половин чаша кокосова захар. Поставете кокосовата захар и меласата в кухненски робот и разбъркайте, докато се получи консистенцията на кафявата захар.
Балсамова глазура
Балсамовият оцет е богат на антиоксиданти, които унищожават свободните радикали, както и на ензима пепсин, който подпомага здравословното храносмилане.
Как да използваме
Балсамовите глазури се предлагат предимно в магазините за здравословни храни, но можете бързо да си ги приготвите и у дома. Просто оставете две чаши балсамов оцет да къкрят на слаб огън, като разбърквате често.
Бананово пюре
Бананите са богати на фибри и калий и са добър източник на витамин В6 и С. Освен това са естествено сладки с фин вкус, което ги прави идеален подсладител.
Как да използваме
Презрелите банани са най-подходящи за замяна на рафинираната захар в рецептите. По-сладки са и се пасират добре.
За всяка чаша захар, изисквана в рецептата, използвайте една чаша бананово пюре. За да направите пюрето, сложете бананите и една супена лъжица вода в кухненския робот и пасирайте. Добавете още вода, ако е необходимо, за да постигнете консистенцията на гъсто ябълково пюре.
Сироп от кафяв ориз
Сиропът от кафяв ориз се получава в резултат на ферментация – процес, който помага за разграждане на захарите до такива, които са лесно смилаеми.
Как да използваме
Сиропът от кафяв ориз е идеалният заместител в рецепти, които изискват царевичен сироп. Използвайте съотношение едно към едно.
Сладко от плодове
Ключът тук е сладкото да бъде от истински плодове – ябълките, крушите, гроздето и горските плодове са чудесни заместители на захарта в рецептите.
Можете да използвате плодово сладко от търговската мрежа, просто се уверете, че няма добавена захар или пектин.
>>> Ягодово сладко с мед (без варене)
Как да използваме
Заменете захарта в рецептите в съотношение едно към едно, като намалите необходимата течност с ¼ чаша.
Монк (плод от Южен Китай)
Един от най-популярните заместители на захарта за нисковъглехидратните диети е плодът монк. Плодът съдържа съединения, които осигуряват 300-400 пъти по-голяма сладост от тръстиковата захар, но не оказва негативен ефект върху нивата на глюкозата.
Как да използваме
Монк може да се използва във всякакви рецепти – от чийзкейкове и бисквити до смутита и здравословни безалкохолни коктейли.
11 Best Sugar Substitutes (the Healthiest Natural Sweeteners): https://draxe.com/nutrition/sugar-substitutes
Продукти свързани със СТАТИЯТА
БИОХЕРБА КОКОСОВА ЗАХАР прах 150 г
ЗОЯ КСИЛИТОЛ прах 200 г
НовСТЕВИЯ LUX саше * 120
АМИКС ГОЛД УЕЙ ПРОТЕИН ИЗОЛАТ 2280 г
Безплатна доставка за България!КФД НУТРИШЪН КСИЛИТОЛ 1000 г
НовИЗОМАЛТУЛОЗА 200 г ЗДРАВНИЦА
СТАТИЯТА е свързана към
- Околна среда и бит
- Хранене и готвене
- Колко грама захар да ядем на ден
- Кленов сироп - ползи за здравето и употреба
- Завишеният прием на подсладителя еритритол крие риск от инфаркт или инсулт
- Вредна ли е лактозата?
- Агаве
- По-полезни ли са подсладителите от захарта
- Алтернативно лечение на диабет
- Каква е връзката между рака и захарта?
- Карамелизирана захар - рецепта
- Берберин - новата алтернатива при диабет
Коментари към Заместете захарта и изкуствените подсладители с естествени алтернативи