Framar.bg 0
В целия сайт
В целия сайт
Е-аптека
Продукти
Медия
Здравни новини
Любопитно
Интервюта
Презентации
Научни публикации
Видео
Анкети
Енциклопедия
Заболявания
Симптоми
Анатомия
Алтернативна медицина
Медицински изследвания
Лечения
Физиология
Патология
Ботаника
Микробиология
Медицински журнал
Фармакологични групи
Справочник
Специалисти
Здравни заведения
Образование
Спорт и туризъм
Аптеки
Здравни организации
Нормативни актове
Производители
Кл. пътеки
Здравни проблеми
История
Хранене
Храни и ястия
Хранителни съставки
Хранене при
Диети
Рецепти
Е-тата в храните
Съвети
Lifestyle
Спорт
Психология
Соц. дейности
Интерактивни
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Клинични пътеки Нормативни актове Производители Образование Спорт и туризъм Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Партньори Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Съвети Околна среда и бит Хранене и готвене Заместете захарта и изкуствените подсладители с естествени алтернативи

Заместете захарта и изкуствените подсладители с естествени алтернативи

от 21 авг 2017г., обновено на 10 март 2023г.
Редактор: Вероника Събова
Заместете захарта и изкуствените подсладители с естествени алтернативи - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Изкуствените подсладители като аспартам, сукралоза и захарин се обсъждат от години по отношение на техните потенциални вредни ефекти. Въпреки че се водят технически безопасни и не съдържат захар, в редица държави са подложени на засилен контрол. Страничните ефекти, свързани с тяхната консумация, изглежда варират от главоболие и лошо храносмилане до глад и дори разстройства на настроението.

Рафинираните захари също не са здравословни. Според клиниката „Кливланд“ трапезната захар е с високо съдържание на калории и не предлага хранителни ползи. За щастие има здравословни и вкусни алтернативи на рафинираната захар, царевичния сироп с високо съдържание на фруктоза и изкуствените подсладители.

>>> По-полезни ли са подсладителите от захарта

Естествени алтернативи

Естествените подсладители всъщност могат да осигурят хранителни вещества и следователно да подобрят здравето. Проучване, публикувано в списанието на Американската диетична асоциация, установява, че консумацията на здравословни подсладители, включително черна меласа, кленов сироп и мед, може да увеличи приема на антиоксиданти и да предложи други ползи за здравето.

Кой е най-здравословният заместител на захарта? Някои експерти предпочитат плодовете, тъй като не съдържат празни калории и захарите се срещат естествено, но това може да бъде въпрос на лично мнение и/или индивидуални здравословни нужди.

Могат ли да бъдат вредни заместителите на захарта? Изцяло зависи от конкретния вид.

Ползите от алтернативите са различни, но едно нещо е общо за тях – идват от природата. Естествените подсладители, наричани още нехранителни подсладители, са тези, които могат да съдържат калории и обикновено доставят някои хранителни вещества. Медът, кленовият сироп и меласата например съдържат полезни компоненти като ензими, витамини, минерали и въглехидрати, които човешкото тяло може да преработи.

11 здравословни подсладителя

Някои естествени подсладители, като банановото пюре и пастата от фурми, осигуряват ползи за здравето, като регулират кръвното налягане и намаляват нивата на холестерол и риска от сърдечни заболявания, благодарение на съдържанието на фибри.

Мед

Мед

Медът представлява суперхрана и един от най-добрите естествени подсладители. Той е богат на ензими, антиоксиданти, желязо, цинк, калий, калций, фосфор, витамин В6, рибофлавин и ниацин. Конбинацията от тези основни хранителни вещества помага за неутрализирането на свободните радикали, като същевременно насърчават растежа на добри бактерии в храносмилателния тракт.

>>> Мед от глухарче – природен еликсир в бурканче

Как да използваме 

Не гответе или печете с мед. Използвайте го за овкусяване на зърнени закуски и кисело мляко, както и за дресинг на салати.

Много хора използват мед в чая си, но натуралният продукт е един от най-добрите естествени подсладители на кафето.

Ако обичате мед в чая или кафето си, изчакайте, докато напитката стане достатъчно хладка, преди да го добавите.

Стевия

Стевията се използва от стотици години в Южна Америка за поддържане на здравословни нива на глюкоза и загуба на тегло. Растението е над 200 пъти по-сладко от захарта. Предлага се в течни капки, пакети, разтворими таблетки и смеси за печене.

Интересен факт за стевията е, че не съдържа никакви калории и въглехидрати, както и че няма неприятните странични ефекти.

Как да използваме 

За разлика от суровия мед, стевията е устойчива на топлина, така че не се колебайте да я използвате по какъвто начин пожелаете. Не забравяйте обаче, че е 200 пъти по-сладка от захарта, така че не я използвайте в същото съотношение.

Фурми

Фурми

Фурмите са богати на калий, мед, желязо, манган, магнезий и витамин В6. Плодовете на финиковата палма се усвояват лесно и подпомагат метаболизма на протеини, мазнини и въглехидрати.

Доказателствата показват, че фурмите могат да помогнат за намаляване на лошия холестерол в кръвта и да понижат риска от инсулт.

Как да използваме 

Първата стъпка е да направите паста, която може да се използва в съотношение едно към едно в повечето рецепти, за разлика от стевията.

  • Накиснете фурмите в гореща вода, докато омекнат.
  • Запазете течността, тъй като тя е неразделна част от приготвянето на добра паста.
  • Сложете фурмите в кухненския робот, заедно с една супена лъжица от използваната за накисване вода.
  • Блендирайте до гладка смес.
  • Добавете още вода при необходимост, за да направите гъста паста.

Използвайте пастата от фурми в рецепти за бисквити или торта, за да намалите рафинираната захар и да увеличите хранителните вещества.

Кокосова захар

През последните години все повече хора използват кокосовата захар като предпочитан естествен подсладител поради богатото й минерално съдържание. Също така е богата на полифеноли, желязо, цинк, калций, калий, антиоксиданти, фосфор и други фитонутриенти, което я прави универсална.

>>> По-здравословна ли е кокосовата захар от обикновената

Как да използваме 

Може да използвате кокосовата захар във всичките си любими рецепти, тъй като тя може да замени напълно рафинираната захар. Добавете количеството, изисквано в рецептата, към вашия кухненски робот и го разбъркайте, докато получите желаната текстура.

Кленов сироп

Кленов сироп

Кленовият сироп е един от най-добрите естествени заместители на захарта, защото е изключителен източник на манган и съдържа голямо количество калций, калий и цинк. Богат на антиоксиданти, този изцяло натурален подсладител помага за неутрализиране на свободните радикали и за намаляване на оксидативното увреждане.

Как да използваме 

Тъй като кленовият сироп остава стабилен при топлинна обработка, можете да го използвате в почти всички рецепти.

Черна меласа

Органичната черна меласа е много богата на мед, калций, желязо, калий, манган, селен и витамин В6. Доказано е, че меласата от захарна тръстика и цвекло има най-високото фенолно съдържание и антиоксидативна активност.

Как да използваме 

Меласата има уникален, богат вкус. Въпреки че мнозина избягват употребата й, черната меласа е перфектен подсладител за маринати. Може дори да направите алтернатива на кафява захар, като добавите две лъжици меласа към половин чаша кокосова захар. Поставете кокосовата захар и меласата в кухненски робот и разбъркайте, докато се получи консистенцията на кафявата захар.

Балсамова глазура

Балсамовият оцет е богат на антиоксиданти, които унищожават свободните радикали, както и на ензима пепсин, който подпомага здравословното храносмилане.

Как да използваме 

Балсамовите глазури се предлагат предимно в магазините за здравословни храни, но можете бързо да си ги приготвите и у дома. Просто оставете две чаши балсамов оцет да къкрят на слаб огън, като разбърквате често.

Бананово пюре

Бананово пюре

Бананите са богати на фибри и калий и са добър източник на витамин В6 и С. Освен това са естествено сладки с фин вкус, което ги прави идеален подсладител.

Как да използваме 

Презрелите банани са най-подходящи за замяна на рафинираната захар в рецептите. По-сладки са и се пасират добре.

За всяка чаша захар, изисквана в рецептата, използвайте една чаша бананово пюре. За да направите пюрето, сложете бананите и една супена лъжица вода в кухненския робот и пасирайте. Добавете още вода, ако е необходимо, за да постигнете консистенцията на гъсто ябълково пюре.

Сироп от кафяв ориз

Сиропът от кафяв ориз се получава в резултат на ферментация – процес, който помага за разграждане на захарите до такива, които са лесно смилаеми.

Как да използваме 

Сиропът от кафяв ориз е идеалният заместител в рецепти, които изискват царевичен сироп. Използвайте съотношение едно към едно.

Сладко от плодове

Сладко

Ключът тук е сладкото да бъде от истински плодове – ябълките, крушите, гроздето и горските плодове са чудесни заместители на захарта в рецептите.

Можете да използвате плодово сладко от търговската мрежа, просто се уверете, че няма добавена захар или пектин.

>>> Ягодово сладко с мед (без варене)

Как да използваме 

Заменете захарта в рецептите в съотношение едно към едно, като намалите необходимата течност с ¼ чаша.

Монк (плод от Южен Китай)

Един от най-популярните заместители на захарта за нисковъглехидратните диети е плодът монк. Плодът съдържа съединения, които осигуряват 300-400 пъти по-голяма сладост от тръстиковата захар, но не оказва негативен ефект върху нивата на глюкозата.

Как да използваме 

Монк може да се използва във всякакви рецепти – от чийзкейкове и бисквити до смутита и здравословни безалкохолни коктейли.

Източник:

11 Best Sugar Substitutes (the Healthiest Natural Sweeteners): https://draxe.com/nutrition/sugar-substitutes

Още по темата:
  • Ето как да направите тест за бременност с обикновена захар Ето как да направите тест за бременност с обикновена захар
  • Откажете се от захарните изделия с 6 лесни стъпки Откажете се от захарните изделия с 6 лесни стъпки
  • Открийте 10 необичайни приложения на захарта Открийте 10 необичайни приложения на захарта
  • Смесете арония със захар за лечение на щитовидната жлеза Смесете арония със захар за лечение на щитовидната жлеза
5.0/5 1 оценка

Продукти свързани със СТАТИЯТА

БИОХЕРБА КОКОСОВА ЗАХАР прах 150 г
4.50лв.

БИОХЕРБА КОКОСОВА ЗАХАР прах 150 г

ЗОЯ КСИЛИТОЛ прах 200 г
8.20лв.

ЗОЯ КСИЛИТОЛ прах 200 г

Нов
СТЕВИЯ LUX саше * 120
14.60лв.

СТЕВИЯ LUX саше * 120

АМИКС ГОЛД УЕЙ ПРОТЕИН ИЗОЛАТ 2280 г
192.00лв.

АМИКС ГОЛД УЕЙ ПРОТЕИН ИЗОЛАТ 2280 г

Безплатна доставка за България!
КФД НУТРИШЪН КСИЛИТОЛ 1000 г
36.50лв.

КФД НУТРИШЪН КСИЛИТОЛ 1000 г

Нов
ИЗОМАЛТУЛОЗА 200 г ЗДРАВНИЦА
8.00лв.

ИЗОМАЛТУЛОЗА 200 г ЗДРАВНИЦА

Коментари към Заместете захарта и изкуствените подсладители с естествени алтернативи

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Заместете захарта и изкуствените подсладители с естествени алтернативи
    www.framar.bg 
    на 22 March 2023 в 07:27
    Коментирайте "Заместете захарта и изкуствените подсладители с естествени алтернативи"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Околна среда и бит
  • Хранене и готвене
  • Колко грама захар да ядем на ден
  • Кленов сироп - ползи за здравето и употреба
  • Завишеният прием на подсладителя еритритол крие риск от инфаркт или инсулт
  • Вредна ли е лактозата?
  • Агаве
  • По-полезни ли са подсладителите от захарта
  • Алтернативно лечение на диабет
  • Каква е връзката между рака и захарта?
  • Карамелизирана захар - рецепта
  • Берберин - новата алтернатива при диабет

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Как да се грижа за възрастен човек с деменция? Моля за съвети.

преди 1288 дни, 17 часа и 33 мин.

Ще се къносвам за първи път - дайте ми съвети, моля!

преди 1467 дни, 21 часа и 34 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Данъчни облекчения за деца под 18 години - подаване през НАП - 2023 година

преди 15 дни, 21 часа и 22 мин.

Леко горчив вкус на брюкселско зеле

преди 22 дни, 12 часа и 37 мин.

Модели акупресурни постелки / килимчета / за вашето здраве

преди 51 дни, 11 часа и 57 мин.

Кой е Jordan Tristan Walker от Pfizer и наистина ли съществува?

преди 53 дни, 18 часа
Всички
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

АНКЕТА

Ще разчитате ли на пенсията когато остареете

Виж резултатите
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2023 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на услугите ни приемате, че можем да използваме „бисквитки“.Научете повечеРазбрах