Начало Съвети Околна среда и бит Хранене и готвене Запазете храната свежа с 10 кухненски трика

Запазете храната свежа с 10 кухненски трика

Запазете храната свежа с 10 кухненски трика - изображение

Замисляли ли сте се каква част от продуктите, които купуваме, накрая просто се изхвърлят? Когато ги съхраняваме по правилния начин, те могат да издържат значително по-дълго. Така можем да си спестим изхвърлянето и да намалим разходите.

Споделяме с вас 10 домакински трика, които помагат да запазим храната свежа за повече време.

1. Зеленчуци

  • След като престоят известно време в хладилника, гъбите се сдобиват със слузест слой и мирис на застояло. За да ги съхраните успешно, първо поставете в хартиена торбичка.
  • Добре е да оставяте доматите на стайна температура, вместо в хладилника. Подреждайте ги с дръжките надолу, за да намалите количеството влага, което се изпарява. Също така отстранявайте листата на морковите, защото иначе те продължават да изсмукват хранителни вещества.

Моркови

  • Ако искате да съхранявате тиква в хладилника, може да я намажете с тънък слой зехтин или олио. Така зеленчукът остава в добро състояние месеци наред.
  • Понякога е трудно да запазим листата на зелената салата свежи. За да ги предпазите от преждевременно увяхване, завийте малко навлажнена хартия или плат около стъблото на марулята. Ако вече са започнали да клюмват, може да ги съживите, като поставите целия зеленчук в ледена вода за 5-10 минути.
  • На дъното на хладилните шкафчета за плодове и зеленчуци постелете кухненска хартия. Тя помага за абсорбиране на влагата, която иначе допринася за по-бързото разваляне на продукцията.

Зеленчуци в хладилник2. Животински продукти

  • За да предпазите сиренето от изсъхване, натъркайте с масло страната, от която режете. Восъчната хартия е много подходящ материал за съхранението на сирена.
  • Рибата може да се запази по-дълго време, ако я поставите върху купа с лед в хладилника. Ако не използвате суровото месо през първите 1-2 дни, увийте в алуминиево фолио или пликче с цип и прехвърлете във фризера.

Риба3. Сухи продукти

  • Дръжте гъгриците на разстояние като сложите малко дафинов лист в бурканите, където съхранявате брашно, ориз или мюсли.
  • Ако солта ви често става на бучки, поставете няколко зрънца ориз в солницата. Те помагат за абсорбиране на влагата.
  • Хлябът рядко се запазва по-дълго, когато е в хладилника. Всъщност влагата често допринася за разваляне или влошаване на качеството му. Най-добре е да го съхранявате на стайна температура, увит в кърпа в кутия за хляб или шкаф.

Хляб
Редактор: Гергана Стоева
Източници: onegoodthingbyjillee.com / self.com
Снимки: vegetariantimes.com / richardpantry.com / onegoodthingbyjillee.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛайфстайлЛюбопитноСнимкиСпортНовиниРецептиДиетиХранене при...Социални грижиАнкетиФизиологияЛеченияСтатистически проучванияНормативни актовеОрганизацииИнтервютаПсихологияЗаведенияАлт. медицинаБотаникаПроизводители